Sněhové bariéry komplikují dopravu v Jablonci nad Nisou i okolních městech

27. leden 2012

Vysoké bílé hradby lemují ulice a chodníky Jablonce nad Nisou. Sněhové bariéry komplikují hlavně parkování. Město se snaží sníh odklidit, zatím to ale nestíhá. Vypnuté proto zůstávají parkovací automaty v centru.

Kdo místo sežene - tomu hrozí, že už nevyjede kvůli zoufalcům, kteří nechávají auta odstavená, kde to jen trochu jde.

Lidé v Jablonci nad Nisou jsou na sníh v ulicích zvyklí, letos ho tu ale zůstalo příliš mnoho a odváží se jen pomalu. Haldy navíc zmrzly na kost. Město proto na úklid povolalo i nezaměstnané a vězně. Nákladní auta odvážejí sníh dvacet čtyři hodin denně na úložiště za sportovní halou a na Proseč.

Prioritou je vyklidit úzké ulice na sídlištích. Kvůli bariérám a odstaveným autům tam neprojedou nejen technické služby, ale pokud bude potřeba tak ani hasiči a sanitka. Navíc ti majitelé aut, kteří si parkoviště vyházeli, si ho ohrazují, aby i večer měli kde zaparkovat. Stání pro auta tak blokují dřevěné bedýnky.

Jen ze Mšena a sídliště Šumava jich městská policie už odvezla přes stovku. Radnice navíc hrozí, že takové počínání zpoplatní jako zábor veřejného prostranství.

„V podstatě je to akce městské policie, na jejíž řadu přichází řada stížností od občanů, kteří nemají kde zaparkovat. Ten sníh nás trápí všechny, takže jsme přistoupili k tomu že městská police ve spolupráci s technickými službami a městským úřadem odklízí tahle místa a je opravdu podstatné, aby si lidé neoznačovali ta místa, protože ten sníh nás trápí všechny a musíme se s tím nějakým způsobem popasovat.“ dodává za městský úřad Markéta Hozová.

Podobné komplikace zažívají také v nedaleké Smržovce. Tam radnice zase prosí, rodiče, aby nevozili své děti do školy autem. Silnice je kvůli sněhovým mantinelům tak úzká, že se tam dvě auta nevyhnou. Zastavují tak v kopci a doprava kolabuje. Děti musí do školy i školky minimálně do té doby než sníh roztaje chodit pěšky.

autor: leš
Spustit audio