Smolaři Nikas a Stromský po titulu na Velké sahali mockrát. Spolu to dokázali

12. říjen 2015

Asi ten pocit znáte také - ať se snažíte, jak chcete, největší cíl vám uniká. Přesně tak se musel mockrát cítit po Velké pardubické žokej Marek Stromský. I když se mu jinak dařilo, slavný dostih ne a ne vyhrát. A stejně na tom byl i hnědý valach Nikas. Teď ale prokletí společně prolomili a svá druhá místa změnili ve vítězství.

Dva nešťastníci se potkali a vyhráli spolu slavný dostih. V prosluněném, ale chladném a větrném odpoledni si Nikas i Marek Stromský užívali triumfu.

„Je to nádherné, něco nepopsatelného. Je to nejkrásnější zážitek, jaký jsem zatím měl, bonbonek na dortu, a jsem za to strašně rád,“ říkal později Marek Stromský.

Dvakrát pod ním na Velké navěky klesl kůň. Kvůli vlastní chybě ho kdysi diskvalifikovali, když cílem projel první, a byl i o nos druhý. Konec kariéry rozmluvila 41letému žokejovi manželka Jana.

„Řekla mi: ještě jeď Velkou a pak můžeš skončit, nebo si to nějak rozmysli. Za to jí moc děkuju,“ dodal Stromský.

Kdyby mohl, děkoval by za důvěru i desetiletý valach Nikas svému majiteli. Klenotník Petr Kupka koníkovi věřil, i když rozhodně neobíhal závodiště spolehlivě. Dokázal i ztratit jezdce při průběhu oranicí, tu a tam spadl.

„Myslím si, že to není o tom, že to není spolehlivý skokan, ale chybělo nám štěstí, které v dostihu potřebujete,“ uzavřel Kupka.

Ve 125. Velké pardubické se Nikas a Stromský štěstí nakonec dočkali.

autoři: kyk , sib
Spustit audio