Sledovali jsme ONLINE: Jsem obětí spiknutí lidí kolem Bradáčové, rozčiloval se Rath u soudu

7. srpen 2013

Za velkého zájmu veřejnosti a médií začal soud s poslancem (dříve ČSSD) a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Společně s dalšími deseti obžalovanými se Rath zpovídá z ovlivňování celkem sedmi zakázek ve Středočeském kraji. Státní zástupce v obžalobě uvedl, že Rath a jeho známí přijali úplatky za celkem 54 milionů korun. Za korupci a manipulaci jim hrozí až dvanáctileté vězení. Soudní jednání bylo přerušeno před 17. hodinou a bude pokračovat ve čtvrtek v 8.45.

Obžalované Davida Ratha, bývalého poslance Petra Kotta a exředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou přivezla vězeňská eskorta z vazby a do jednací síně je přivedla postranním vchodem, aby se davu novinářů vyhnuli. Ostatní přišli v doprovodu svých advokátů.

Rath se po příchodu do místnosti podíval směrem k davu novinářů a posadil se vedle Kotta. Mluvil také se svými dvěma právníky, vypadal klidně a několikrát se usmál. Jedna z obžalovaných, Lucie Novanská, která se měla podílet na organizaci zakázek, se líčení neúčastní. Včera večer poslala soudu omluvenku ze zdravotních důvodů.

Kvůli mimořádnému zájmu médií probíhá jednání v největší místnosti soudu, která je zcela zaplněná. Obžalovaných je celkem 11, a sedí tak i v přední lavici určené pro veřejnost. Do síně se nakonec vešlo 80 lidí. Velká část těch, co chtěli proces sledovat, proto zůstala venku. Navíc nikdo v místnosti nesmí stát, takže kdo nemá židli, musel na chodbu. Po odpolední hodinové přestávce však řady veřejnosti prořídly.

Kameramani a fotografové, které musela usměrňovat justiční stráž, byli do síně vpuštěni jen před začátkem jednání, poté je soudce vykázal. Líčení tak zachytí - podobně jako ve Spojených státech - pouze dva kreslíři. Nesmí se vysílat ani přímý přenos v rozhlase, novináři uvnitř však mohou pořizovat zvukový záznam.

Zleva obžalovaní bývalý náměstek ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Petr Kott, bývalý středočeský hejtman David Rath a bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová v jednací síni Krajského soudu v Praze

Státní zástupce Petr Jirát četl téměř hodinu a půl obžalobu. Popsal v ní, jak Rath, Pancová a Kott společně s Novanskou manipulovali se zakázkami tak, aby vyhrály předem vybrané firmy. Rath už dříve vinu odmítl, a to i dnes ráno v prohlášení, které před soudem rozdal novinářům.

K přednesenému dokumentu se vyjádřili advokáti. Jeden z nich namítl, že se obžaloba nedostatečně vypořádala s výší škody. Na to navázali právní zástupci poškozených. Například zmocněnec Středočeského kraje uvedl, že kraji škoda nevznikla. Zástupce ministerstva pro místní rozvoj uplatňuje nárok na náhradu škody ve výši 56 milionů korun.

Poté soud přistoupil k výslechu. Před přestávkou vypovídal David Rath, který po pauze ve svém projevu pokračuje. Mluvit může až tři dny. Hned v úvodu si opět postěžoval na to, že je celou dobu držený ve vazbě a že je jeho případ účelová věc, jak odstanit nepohodlného politika.

Novináři sledují hlavní líčení v kauze bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha

Žádné peníze v souvislosti s veřejnými zakázkami prý nevzal a ani je po nikom nechtěl. Systém nastavený na kraji podle Ratha zakázky předražovat neumožnil. Poslanec cituje ze znaleckých posudků Středčeského kraje, podle kterých žádná škoda nevznikla.„Já jsem jenom nějakým vedlejším produktem, tak jsem asi vedlejším produktem jakési hurá akce boje proti s korupcí, abychom aspoň někoho měli,“ prohlásil Rath.

Vyjádřil se i ke krabici vína, s níž ho tehdy policie zadržela. Tvrdil, že krabici prý při zadržení odložil na zem a následně ji deset minut neviděl. Když se potom znovu objevila, byly v ní peníze, o kterých údajně nevěděl.

Náměstka šéfa žalobců Igora Stříže, vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a podplukovníka protikorupční policie Petra Vincenze obvinil ze spiknutí proti své osobě. Rath také kritizoval soud za to, že mu nepovolil účastnit se dnešního hlasování o důvěře vládě. Byl prý připravený podpořit vládu premiéra Jiřího Rusnoka.

„To, s čím přišla obhajoba, není překvapivé, protože udělat z toho trochu mediální show je asi jediný možný způsob, jak na obvinění reagovat. Myslím si ale, že základní věci proti Davidu Rathovi jsou neprůstřelné, konstrukce o policejní provokaci jsou směšné,“ říká projektový manažer společnosti Transparency International Radim Bureš.

Před Rathem vystoupil Petr Kott. Podíl na manipulaci zakázek odmítl. „Zadávací podmínky byly zcela standardní, ani uvedené výnosy z údajné trestné činnosti nejsou reálné,“ řekl. Pancová tvrdila to samé s tím, že z pozice funkce ředitelky nemocnice nemohla ovlivnit všechny zakázky.

Státní zástupce Petr Jirát je ale přesvědčený, že jde o organizovanou skupinu, která se korupce dopustila. Údajně brali zhruba 10 procent z hodnoty vysoutěžené zakázky a peníze si následně dělili mezi sebe. Rath řekl, že část peněz šla do pokladny ČSSD.

Až do října

Policie Ratha zadržela loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Podle policie se jednalo o úplatek. Rath vinu popírá, označil se za oběť policejní léčky a tvrdí, že má jeho případ politické pozadí.

Podle obžaloby si ale nechal slíbit 22 milionů korun a vzal celkem až 16 milionů za manipulaci se zakázkou na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

Čtěte také

Rath kvůli kauze opustil ČSSD i hejtmanství, poslaneckého mandátu se ale nevzdal. Obžalovaný poslanec si podal několik žádostí o propuštění z vazby včetně propuštění na kauci, všechny žádosti ale soud zamítl.

V kauze je stíháno celkem 11 lidí. Bývalý středočeský hejtman David Rath, někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott jsou ve vazbě, ostatní obžalovaní jsou stíháni na svobodě.

Soudní spis je rozdělený do více než 100 svazků, obžaloba čítá celkem 88 stran. Soud, kterému předsedá Robert Pacovský, zatím naplánoval jednání do října. Do té doby chce kromě obviněných vyslechnout skoro 78 svědků.

„Je to asi největší kauza, která se podařila dotáhnout k soudu. Z hlediska vedení procesu, rozhodování soudu a odvolání, které nepochybně přijdou, se ukáže, jakým způsobem soudy posuzují tyhle složitější věci. Bude to obrovský návod, jak postupovat u těchhle velkých a složitých kauz,“ myslí si Bureš.

Schéma soudní síně Krajského soudu v Praze, ve které bude / je souzena kauza kauza poslance Davida Ratha
autoři: psp , mkk , sib , ak
Spustit audio