Škoda Holding dodá do Zlína trolejbusy za 216 milionů korun

14. srpen 2006

Škoda Holding dodá do roku 2010 do Zlína 15 kloubových trolejbusů za 216 milionů korun. Dopravní společnost Zlín-Otrokovice odebere dva vozy Škoda 25 Tr s přídavným dieselagregátem ještě letos. Zlínští se rozhodli postupně obměňovat zastaralý vozový park i na základě pozitivních zkušeností získaných z provozu kloubového trolejbusu Škoda 25 Tr s dieselagregátem, který tam jezdí přes rok.

Škoda Electric, dceřiná firma Škody Holding a jediný výrobce trolejbusů v ČR, dodala do Zlína od roku 2004 ještě 14 "krátkých" trolejbusů Škoda 24 Tr. Jak uvedla mluvčí Škody Holding Radka Pistoriusová, letos v červenci podepsal podnik kontrakt na šest kloubových trolejbusů pro Ústí nad Labem. Pět "dlouhých" vozů letos dodal do Českých Budějovic. První nové vozy jezdí také v Bratislavě a Prešově. Zakázku na šest kloubových trolejbusů pro slovenskou metropoli získala Škodovka loni. Do Prešova v letech 2006 až 2010 dodá 25 krátkých i kloubových vozů za téměř 270 milionů korun. Loni dodal podnik sedm trolejbusů do Zlína, šest do Plzně, po jednom do Jihlavy a Mariánských Lázní na Chebsku. Do Českých Budějovic směřovaly tři kloubové trolejbusy.

Trolejbus Škoda 24 Tr Irisbus

Škodě Electric zajistily trolejbusy pětinu prodejů. Polovinu tvořily kompletní pohony pro lokomotivy, trolejbusy, tramvaje, metro a příměstské vlakové jednotky. Zbytek samotné trakční motory pro koncerny Bombardier, General Atomic a Alstom. Firma vyvezla 65 procent produkce.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio