Skautský tábor je bez mobilů, ale se smíchem, sluncem i blátem a hrami

13. srpen 2018

Na přelomu prázdnin se Skautské středisko Údolí Železný Brod částečně přestěhovalo na území spřízněného střediska Doksy, aby tam skauti postavili tábor.

Děti i jejich vedoucí si nedaleko Holan užívali léta a her i přes úmorné horko. Slunce louku uprostřed lesů téměř zcela zbavilo zelené barvy. „Teď je to už třetí táborový běh, tak je to spíš prašné než zelené. A bohužel je zákaz rozdělávání ohňů, což skautům hodně chybí,“ posteskl si Fidel, což je přezdívka dnes už legendy železnobrodských skautů Luboše Fotra.

Zákaz rozdělávání ohně nebyl jediným zákazem. Na skautském táboře platil také zákaz používání mobilů. Ten ale dětem vůbec nevadil. Většina se shodla, že ani nevědí, že mobil nemají a na táboře se skauti báječně bavili.

„Je to tady hezké a užíváme si to,“ zaznělo z hloučku, který se rozdělil na Zmije a Surikaty. Družiny, které se ve stínu lesa snažili v blátě najít správné klíče od zámků a za mohutného povzbuzování vysvobodit tak spoutané členy svých družin. Starší skauti zatím hráli indiánský fotbal.

„Vedra jsou náročná pro každého, ale snažíme se to zvládnout, vyhledáváme každý kousek stínu, nebo chodíme i k vodě. K rybníku do Holan to jsou asi tři kilometry a skauti zvládnou mnohem víc,“ dodal během přestávky fotbálku vedoucí Roman Fotr alias Říman. Tak zase za rok.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.