Síť bankomatů v Česku se rozrůstá. V některých si lidé nově peníze vybírají přímo z auta

8. září 2018 06:10

Bankomatů v Česku přibývá. A to i přesto, že podle statistik zákazníci častěji platí kartou.

Podle Sdružení pro bankovní karty je dnes po celé republice přes pět a půl tisíce bankomatů. Přístroje získávají nové funkce a postupně tak zastávají práci lidí na přepážkách.

„Stojíme před moderním typem bankomatu. Vlastně nestrkáte kartu do žádného otvoru, kde by mohla být nainstalovaná třeba čtečka, která vám bude snímat údaje o vaší kartě. Tím pádem předcházíte takzvanému skimmingu, což je vlastně jeden z nejčastějších pokusů o podvod,“ říká Lukáš Kropík, mluvčí České spořitelny, která má největší síť bankomatů v Česku.

Ty už zčásti nahrazují služby pracovníků na přepážkách bank. Kromě jednorázových plateb si přes obrazovku lidé zřídí třeba trvalé příkazy nebo si vloží peníze na účet.

„V minulosti jsme přistoupili k redukci naší pobočkové sítě. Denně registrujeme přes 200 tisíc výběrů, což znamená přibližně 160 výběrů za minutu,“ pokračuje.

Bezkontaktní bankomaty

Za poslední rok počet bankomatů zdvojnásobila například společnost Air Bank. Podle mluvčí Jany Karasové se tak firma snaží obstát v konkurenčním boji bankovních domů.

„Novinkou, kterou teď chystáme, jsou výběry z bezkontaktních bankomatů pomocí chytrého telefonu,“ řekla.

Ve svém mobilu zapínám aplikaci, která mi vyhledává nejbližší bankomat v okolí. GPS navigace mě navádí a ukazuje, že v okruhu tří kilometrů je víc než 200 bankomatů.

Právě na řidiče myslí například Komerční banka. Takzvaně po americku si totiž lidé můžou vybrat peníze přímo od volantu, aniž by museli k bankomatu chodit.

Podle mluvčího Komerční banky Michala Teubnera si na novinku klienti zatím zvykají. „Celkový objem přesáhl 10 milionů korun. Ta bilance je trochu nižší.“

autor: zus
Spustit audio