Síla dálkového plavce je v srdci, říká Abhejali Bernardová. Jako čtvrtá žena na světě překonala sedm oceánů

7. září 2018

Tam, kde mají horolezci sedm osmitisícovek, tam mají dálkoví plavci sedm oceánů. Abhejali Bernardová letos v březnu zdolala Cookův průliv, a má tedy splněno – jako teprve čtvrtá žena v historii.  „Byla jsem vděčná, že se to podařilo. Žádná prázdnota zatím nepřišla, teď vyčkávám, co přijde dalšího,“ říká plavkyně v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Dálkové plavání, to je prý zvláštní kombinace dřiny a klidné mysli. Lokáte slanou vodu, jste požahaní od medúz a kvůli silným proudům se často od cíle spíš vzdalujete než naopak. 

„Krása je ale v jednotě s přírodou a v sebepoznání,“ říká Abhejali Bernardová. „Člověk se musí ponořit hluboko do sebe, aby našel sílu pokračovat.“

Právě hlava (respektive psychika) prý u dálkového plavání tvoří až 80 procent výkonu. Alespoň se to tedy říká. „Člověk samozřejmě musí mít naplaváno, musí se otužovat… ale srdce hraje velkou roli.“

První byl La Manche

Svou první velkou úžinu přeplavala Abhejali Bernardová v roce 2011 – a šlo hned o kanál La Manche. 

„Neplánovala jsem to. Kamarádka měla plavat úžinu a měla pocit, že nemá natrénováno, tak z toho vznikla štafeta. Tenkrát jsem se s kanálem La Manche skamarádila, a proto jsem se za dva roky musela vrátit a zkusit to sólo,“ směje se plavkyně.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio