Sezóna památek v Plzeňském kraji startuje už na Velikonoce

26. březen 2024 12:11

Sezóna na státních památkách v Plzeňském kraji začíná už na Zelený čtvrtek. Na co se mohou návštěvníci těšit, jaké novinky je čekají a jak to bude se vstupným?

Nový prohlídkový okruh na zámku Červené Poříčí

Na státní památky v Plzeňském kraji loni zavítalo 254 tisíc návštěvníků – tedy o několik tisíc více než v předchozím roce. Jestli i letos zájem o památky poroste, uvidíme až v listopadu. Co je ale jasné už teď, že i letos kasteláni a správci pro návštěvníky připravili řadu novinek a akcí. Zároveň se snaží památky udržovat a opravovat tak, aby byly co nejatraktivnější. 

1. května otevírá nový prohlídkový okruh Šumavská klenotnice hrad Velhartice. Okruh zavede návštěvníky do sklepů pod jižním palácem. Nové prostory zpřístupní i zámek v Červeném Poříčí, za tři miliony korun tam za přispění evropské dotace opravili menší zahradní gloriet. V jeho horním patře najdeme i drobnou panelovou výstavu.

Zámek Nebílovy

Oprava barokní zahrady zůstává prioritou na zámku v Nebílovech. Dle kastelána Milana Fialy se tam kvůli problémům s dodavatelskou firmou práce loni zastavily. Místo, kde se naopak buduje stále, je klášter v Plasích. Ten získal stomilionovou dotaci na dokončení sýpky a opravu altánu a ambitové chodby. Klášter Kladruby z dotace Ministerstva kultury ve výši 50 milionů korun zase opraví fasádu a střechu staré prelatury. Také mu byly schváleny žádosti o dotace na rekonstrukci konventní kaple a obnovu rajského dvora.

Dle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce se letos památkám nevyhnulo zdražení vstupného. O 20 korun více zaplatí lidé Manětíně a Horšovském Týně, v klášteře v Plasích a na hradech Rabí a Švihov. Děti od šesti do sedmnácti let mají stále vstupné ve výši 30 procent základní ceny a senioři a studenti ve výši 80 procent základní ceny.

Státní památky letos zahájí sezónu na Zelený čtvrtek a už na Velikonoce chystají speciální program. Více informací najdete na webech jednotlivých objektů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio