Setkávání s Antonínem Dvořákem: Vzpomínky Dvořákových synů a památná nahrávka violoncellového koncertu

19. březen 2024

Akademie připomene několik unikátních dokumentů z rozhlasového archivu. Půjde hlavně o vzpomínky obou skladatelových synů, Antonína Dvořáka mladšího a Otakara Dvořáka. Snímky natočené v 50. a 60. letech mají z dnešního pohledu jedinečnou atmosféru.

Některé informace v nich jsou dobře známé, jiné méně – a jsou to často vzpomínky dětí, i když je vyprávějí pánové, kterým už je přes sedmdesát let. Ukazují na Dvořákovu povahu, často ne úplně jednoduchou, ale také na mimořádnou tvůrčí osobnost.

Pořad doprovází hudba zhruba ze stejné doby – vybíráme z nahrávek Václava Talicha, který se jako student s Dvořákem ještě setkal. A Sonatinu, kterou Dvořák věnoval svým dětem, zahraje jeho pravnuk, světoznámý houslista Josef Suk.

Čtěte také

Vzpomínky byly natočeny v době, kdy se u nás Dvořákovo dílo zdaleka tolik nehrálo kvůli politickému vlivu Zdeňka Nejedlého, všichni významní hudebníci ale dobře věděli, o jak mimořádnou osobnost se jedná. Václav Talich měl dokonce zákaz veřejného vystupování, a přesto natočil během temných 50. let několik unikátních nahrávek. Včetně violoncellového koncertu h moll s mladým ruským violoncellistou Mstislavem Rostropovičem.

Čtěte také

Ten se později stal jedním z nejslavnějších umělců 20. století, v 70. letech emigroval ze Sovětského svazu a v Praze odmítl vystupovat, dokud neodejde poslední sovětský voják. A tak u nás vystoupil po více než dvaceti letech až v červenci roku 1991. Jeho nahrávka, kterou ho Talich v roce 1952 zasvětil do Dvořákovy hudby, večerní Akademii uzavře. Více autor a průvodce Jindřich Bálek.

Spustit audio