Separatisté na Ukrajině zřejmě zadrželi další dva cizince, na místě jsou i vyjednavači OBSE

27. duben 2014

Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny údajně unesli další dva cizince. Mělo by jít o Američana a Bulhara, zřejmě z mise OBSE. Radiožurnálu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Do východoukrajinském Slavjansku zároveň dorazili vyjednavači této organizace. Ti se budou snažit osvobodit sedm mezinárodních pozorovatelů, které už od pátku zadržují proruští separatisté.

O jejich osudu jednají se samozvaným starostou města Vjačeslavem Ponormarjovem. Podle jednoho ze zadržovaných, německého plukovníka Alexe Schneidera, není vůbec jisté, kdy je separatisté propustí.

„Podmínky, za kterých by nás měli propustit, nejsou jasné. Nemůžeme dělat žádná rozhodnutí, spoléháme na diplomaty našich zemí, kteří by měli těsně spolupracovat se starostou Ponormarjovem,“ řekl Schneider na tiskové konferenci před začátkem jednání.

Čtěte také

Stav zajatců je nejasný

Komentátor Českého rozhlasu a odborník na Rusko a východní Evropu Libor Dvořák v té souvislosti upozorňuje, že informace o stavu zajatých se rozcházejí.

„Starosta Ponormarjov tvrdí, že zadržení nijak nestrádají a jsou v přijatelných podmínkách a dobře živeni, já bych tomu ale moc nevěřil,“ myslí si Dvořák.

Jak dodává, separatisté dokládají jejich údajnou vinu mapami, které u nich byly nalezeny, náboji a dalšími indiciemi údajné špionážní činnosti.

„Byli to lidé, kteří tam přijeli na výzvu kyjevské vlády, aby monitorovali situaci, není proto divu, že měli u sebe mapy,“ říká k obviněním Dvořák. „Podle mého soudu je to tak, že separatisté především chtěli dostat na svobodu své zajatce, a tohle byla celkem vítaná příležitost,“ dodává.

Pomoc slíbilo také Rusko

O propuštění zajatých pozorovatelů, mezi kterými jsou tři Němci a jeden polský, dánský, švédský a také český důstojník, usilují i diplomaté jejich zemí.

V Doněcku bylo proto zřízeno zvláštní pracoviště německé diplomacie. Také Rusko tvrdí, že nasadí všechny síly k osvobození zajatců.

autoři: lub , mve
Spustit audio