Senioři z Prahy 2, kteří nezvládají platit nájem, najdou domov v menším bytě v Máchově ulici

5. březen 2014

Praha 2 patří mezi městské části s nejstarším obyvatelstvem. V posledních letech se proto snaží zvyšovat počet malometrážních bytů pro seniory, kteří už žijí sami a nezvládají platit vysoké tržní nájemné. Nový domov můžou najít v právě opravených domech s pečovatelskou službou v Máchově ulici. Bezbariérových bytů s vlastní toaletou i kuchyní je tam celkem 20.

Paní Bohumila Bendová si opravený byt s vlastní koupelnou, kuchyňkou a také terasou ve dvoře nemůže vynachválit.

V domě bydlí už několik let. Její novou sousedkou bude Anna Kubáčková, kterou stěhování teprve čeká. „Je mi 88 let a mám problémy s panem domácím, neboť jsem dostala výpověď,“ říká.

V Máchově ulici bydlí v naprosté většině vdovci nebo vdovy v tíživé zdravotní, finanční a sociální situaci. Tomu je podle starostky Prahy 2 Jany Černochové z ODS přizpůsobeno i nájemné.

„Je ve výši 60 korun, metr bytové jednotky plus služby, ale jsou to finanční prostředky, které pro lidi, kteří mají třeba důchod 8,5 tisíce, jsou tak akorát na to, aby z penze dokázali vyjít,“ vysvětluje. Senioři mohou navíc využívat pomoc Centra pečovatelské služby, které sídlí nedaleko.

„Je tu možnost donášky nebo dovážky obědů z Centra sociálních služeb Praha 2, které má sídlo nedaleko v Máchově 14, takže jak obědy, tak další pomoc pečovatelské služby je hned za rohem,“ dodává ředitelka humanitárního odboru městské části Hana Dostálová.

Čtěte také

Praha 2 má celkem čtyři domy s pečovatelskou službou. Dohromady tak může starým lidem nabídnout 52 malometrážních bytů, několik z nich je i pro manželské páry. Oprava domů v Máchově ulici vyšla na 30 milionů korun.


Zvětšit mapu
autoři: ank , sib
Spustit audio