Senioři si v ostravském rozhlase vyzkoušeli práci investigativních novinářů

7. březen 2024 07:20

Senioři si v Českém rozhlase Ostrava mohli vyzkoušet, jak bojovat s dezinformacemi a podvodníky. Tvůrci Ověřovny serveru iRozhlas.cz jim ukázali, jak rozkrývají falešné zprávy. A to na reálném příběhu lživé reklamy se známým novinářem, která koluje po internetu.

Jedna skupinka pod vedením lektora si vzala na mušku fiktivní rozhovor s novinářem Josefem Klímou. V článku měl známý novinář sdílet své zkušenosti s téměř zázračným lékem na klouby. Ten mu měl doporučit odborník na kineziologii lékař Vladimír Beneš. Co na tom, že jde o světoznámého neurochirurga.

„Teď probíhá ověřování a za chvíli budeme telefonovat zřejmě Policii ČR a možná zkusíme kontaktovat i přímo Josefa Klímu,“ popisuje redaktor iRozhlasu Tomáš Pika postup práce.

Cílem autorů podvodného článku bylo přimět čtenáře k vyplnění objednávky a tak získat citlivé údaje. Například přístupová hesla k účtům.

Vyzkoušet si redakční práci přišla i paní Kamila. S nepravdivými nebo zavádějícími informacemi se potkává denně. „Podvědomě dokážu rozklíčovat část z toho, ale že bych to věděla, to ne. A tohle je způsob, jak to vědět, ne se jen domnívat,“ říká.

Ve spolupráci s neziskovou organizací Elpida pořádá organizace pro rozvoj médií Transitions semináře. Na nich učí starší dospělé a seniory ověřovat vyznat se v bludišti informací i dezinformací. „Takže jsme pro ně začali pořádat ověřovací dílny, kde si právě tyto dovednosti zkoušíme. Pak máme ověřovací klub, kde se scházíme každý měsíc online a dáváme si takové výzvy mezi jednotlivými setkáními. A potom už byl jen krůček k tomu, že jsme hledali cestu, jak výstupy toho ověřování publikovat a dostat dál k veřejnosti,“ říká lektor Tomáš Titěra.

Jak výsledky ověřování dopadly, si můžete přečíst už v neděli na webu iRozhlas.cz.

Spustit audio