Senátní výbor podpořil definici anticikanismu jako diskriminace Romů

14. únor 2024

Senátní výbor pro lidská práva jednomyslně podpořil pracovní definici anticikanismu jako diskriminace Romů. Definice podobně jako antisemitismus pojmenovává specifickou formu projevů rasismu, kterému Romové čelí kvůli svému etnickému původu, kultuře nebo životnímu stylu. 

Definice, kterou v pondělí přijala Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, není podle předsedy výboru Jiřího Růžičky (za TOP 09) právně závazná, její text vychází z mezinárodních úprav. Senátní výbor ji přijal v souvislosti s připomenutím Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna.

„Anticikanismus, tzn. diskriminace Romů, je vyjadřování a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginalizaci či vylučování Romů, devalvování romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířených proti Romům i dalším jedincům i skupinám, které jsou považovány za 'Cikány',“ stojí v usnesení výboru.

Romové bývají podle výboru pro svůj etnický původ stigmatizováni, jsou spojování s celou řadou urážlivých stereotypů a zkreslených představ, které samy o sobě představují specifickou formu rasismu. Definice v této souvislosti připomíná romský holokaust, tedy nacistické vyhlazování Romů v období druhé světové války.

Vedoucí české delegace v Mezinárodní alianci pro připomínání holokaustu (IHRA) Robert Řehák senátorům řekl, že definice má symbolický význam. Cílem jejího přijetí je, aby se odmítání diskriminace Romů dostala do podvědomí společnosti. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské Lucie Fuková jako příklady projevů anticikanismu uvedla schvalování nacistické genocidy Romů nebo použití slova cikán jako nadávky.

„Proti definici v zásadě nic nemám,“ uvedl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek, který jako starosta Vsetína nechal vystěhovat neplatiče nájemného z řad Romů. Upozornil ale na to, že samotná definice nic neřeší a že dosavadní vlády neudělaly mnoho pro skutečné odstranění problémů mezi Romy a většinovou společností. Podotkl, že nikdo by neměl být perzekvován za samotné vyslovení slova cikán. Senátorka Daniela Kovářová (nezávislá) souhlasila s tím, aby všechny instituce přistupovaly ke všem občanům stejně. Za sporné ale považuje sankcionování jednotlivců za jejich postoje, neboť by takto mohli být penalizováni Židé za vtipy o jejich etniku.

zdroj: ČTK
Spustit audio