Šéf Hamasu zraněn při izraelském atentátu

10. červen 2003

Vůdce palestinského militantního hnutí Hamas Abdal Azíz Rantisí se ráno stal terčem izraelského útoku. Bojové vrtulníky raketami v Gaze zaútočily na jeho automobil. Podle prvních zpráv měl být na místě mrtvý; palestinské zdroje, citované agenturami, ale uvádějí, že Rantisí vyvázl s lehkým zraněním.

Ještě v neděli Rantisí pochvalně komentoval v televizi CNN Palestinci vyvolanou přestřelku u hraničního přechodu Erez, první incident od mírového summitu v Akabě. "Je to dobrá zpráva pro palestinské úřady - že jsme Palestinci, kteří si zvolili odpor. Odmítli jsme možnost kapitulace pod tlakem Izraele a Spojených států amerických."

Radikální hnutí Hamas v minulých dnech odmítlo výsledky palestinsko-izraelsko-amerického summitu v jordánské Akabě. Abdal Rintisí tehdy prohlásil, že palestinský premiér Abbás učinil nepřijatelné ústupky.

Hamas je známý desítkami sebevražedných útoků proti Izraelcům, ke kterým došlo za posledních 32 měsíců palestinského povstání za nezávislost.

Izrael, jak slíbil na summitu v Akabě, zrušil do dnešního dne už 10 ilegálních židovských osad na západním břehu Jordánu. Palestinci ale označují tyto kroky za teatrální a nevýznamné; Američané naopak vítají, že židovský stát mírový plán plní.

autoři: jim , mta
Spustit audio