Se sklonkem roku končí i zbraňová amnestie, policie zaevidovala i část protitankového děla

30. prosinec 2014

Ještě dva dny mají lidé na to, aby beztrestně odevzdali nelegální zbraně a střelivo. Ministerstvo vnitra vyhlásilo takzvanou zbraňovou amnestii v červenci - celkově už počtvrté. Zbraně lidé mohou vrátit na kterékoli policejní stanici.

Zájem o takzvanou zbraňovou amnestii byl tentokrát menší - alespoň podle nejnovějších údajů ze začátku prosince. Do té doby lidé odevzdali přes 3 tisíce zbraní a více než 370 tisíc kusů střeliva.

Podle předchozích zkušeností to ale řada Čechů nechává na poslední chvíli. Téměř 8 tisíc odevzdaných zbraní z roku 2009 ale nejspíše letošní amnestie nepřekoná.

Cílem amnestie je snížit počet nelegálních zbraní a také zjistit, jestli s některou z odevzdaných zbraní někdo nespáchal trestný čin.

„Pakliže není zjištěno, že by zbraní byl spáchán trestný čin, tak zbraň vracíme zpátky jejímu držiteli. Samozřejmě musí být taková osoba držitelem zbrojního průkazu příslušných skupin, aby zbraň mohl nadále nabývat,“ popsala Irena Nová z jihočeské krajské policie.

Nechybějí ani rarity

Při zbraňových amnestiích lidé často odevzdávají i raritní kousky. A bylo tomu tak i letos. Třeba v Ostravě přinesl muž na služebnu část protitankového kanonu z 30. let. Celkem odevzdal čtvrt tuny součástek děla.

Velký rozruch způsobil také muž v Plzni-Doubravce. Trochu se spletl a místo na policejní stanici byl v obchodě se zbraněmi, kde vracel ruskou vojenskou raketu S5 zabalenou jen v ručníku.

Historická puška donesená na policii v rámci zbraňové amnestie

„Každý, kdo nalezne zbraň, je povinen to oznámit nejbližšímu policistovi či příslušnému útvaru policie,“ připomněl znění zákona Milan Prchal z Policejního prezidia. Po 31. prosinci však už nálezce nebude mít možnost si zbraň zaregistrovat a přihlásit na sebe.

Podle dosavadních poznatků zatím policie nezachytila žádnou odevzdanou zbraň, se kterou by byl spáchán neobjasněný trestný čin, avšak některé pocházely z trestné činnosti, byly například uloupeny.

„Zbraně, které byly vyrobeny do roku 1890 včetně, jsou ve smyslu zákona zbraně historické a na ně není potřeba žádného zbrojního průkazu ani povolení k jejich nošení, stačí podmínka 18 let věku,“ poznamenal Milan Prchal.

autoři: mkp , vok
Spustit audio