Santa Caterina - ráj Čechů uprostřed italských Dolomit

Italskou Santa Caterinu jako by si pronajali Češi. Tohle zimní středisko totiž patří mezi nejčastější cíle těch z nás, kteří se za lyžováním vydávají do ciziny. Na svazích Santa Cateriny je tak čeština jednoznačně prvním jazykem. Středisko, které leží v národním parku Stelvio pod horským průsmykem Passo Gavia, sice nenabízí nekonečné kilometry sjezdovek, ale díky severní orientaci většiny zdejších svahů si v něm lyžaři přijdou na své i v jarních měsících.

"Moc se nám tu líbí. Jsme tady už popáté. Je tu krásný sníh, všechny sjezdovky jsou výborně upravené a místní lidi jsou hrozně milí, takže to nemá chybu," pochvaluje si asi padesátiletý Milan a mluví tisícovkám Čechů z duše.

V Santa Caterině jsou Češi všude kolem. Dokonce i na místním kluzišti vám k večernímu bruslení hraje skupina Kabát. Máte pocit, jako byste se ocitli někde v Krkonoších nebo na Šumavě. Tedy až na to, že kvalita sjezdovek a přepravních zařízení je o několik tříd vyšší než na českých svazích a útulné bary a hospůdky nabízejí italské speciality.

Charakteristika areálu - Santa CaterinaNadmořská výška: 1738-2800 m
Počet a délka sjezdovek: 17 - 35 km
lehké / střední / těžké: 3 / 12 / 2
Lanovky / vleky: 5 / 5
Délka běžeckých tratí: 18 km (cca 95 km tratí v celém areálu Alta Valtellina)
Internetové stránky: www.santacaterina.it

V Santa Caterině se učila lyžovat trojnásobná olympijská vítězka Deborah Compagnoniová. Nejznámější trať ve středisku proto nese její jméno. Místní vlekař si tuhle sjezdovku nemůže vynachválit: "Deborah je opravdu krásná sjezdovka. Je hodně technická a má řadu zajímavých pasáží. Horní část je pro skutečně dobré lyžaře, ale spodní polovinu sjede každý."

Široká černá sjezdovka Deborah Compagnoni určitě dělá jménu olympijské vítězky čest, i když mě osobně zaujala víc jiná černá sjezdovka - sice kratší, ale zato členitější trať jménem Adler.

Kromě černých tratí Deborah Compagnoni a Adler už však Santa Caterina moc dalších lahůdek nenabízí. Všechny sjezdovky jsou perfektně upravené, lyžař dostane komfort, který očekává, ale určitě by stál o větší výběr, kudy se vydat z kopce dolů.

Zvětšit mapy: z Prahy nebo Brna do italské Santa Cateriny

V Santa Caterině najdete 20 kilometrů sjezdovek, což z ní v alpském měřítku dělá skutečně ministředisko. Většině českých lyžařů to však nevadí. "Zase se tady lépe orientujeme," směje se jedna z českých lyžařek.

Výlet na jiné svahy, třeba do blízkého Bormia nebo vzdálenějšího Livigna, je při týdenním pobytu skoro nutností. Říká to i docela mrzutý lyžař ze Železného Brodu: "Jsme tady čtvrtý den a projezdili jsme už tři střediska - Bormio, Oga a Santa Caterina. Řekl bych, že Santa Caterina je z těchto tří, co se kvality lyžování týká, nejhorší."

Ceny skipasů - Santa Catarinacelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 35,00 eur / 29,00 eur (cca 910 Kč / 750 Kč)
dítě: 30,00 eur / 25,00 eur (cca 780 Kč / 650 Kč)týdenní (v hlavní sezónně / mimo sezónu)
dospělý: 181,50 eura / 115,50 eura (cca 4720 Kč / 3000 Kč)
dítě: 128,00 eur / 82,00 eur (cca 3330 Kč / 2130 Kč)

Tak příkrý odsudek si však Santa Caterina určitě nezaslouží. V období mimo hlavní sezónu ji Češi doslova okupují. Lákají je sem poměrně nízké ceny a velká nabídka vyžití pro rodiny s dětmi. Hodně Čechů sem jezdí i v době jarních prázdnin. Není divu, že jsou tady dost populární. Potvrzuje mi to i Monika z místního infocentra: "Češi jsou rok od roku lepší klientelou. Jsou tady spokojení, takže se často vracejí."

Sjezdovky v lyžařském areálu Santa Caterina Valfurva

Češi ovšem mají také pověst turistů, kteří v cizině moc neutrácí. Je to pravda? "Češi, kteří sem jezdí, bydlí hlavně v apartmánech, takže toho ani moc utratit nemůžou," vysvětluje Monika. I v Santa Caterině zkrátka dáváme přednost zásobám jídla přivezeným z domova. Hlavní je pro nás vyjezdit zakoupenou permanentku opravdu na maximum.

Santa Caterina je prostě po všech stránkách menší sestřičkou sousedního Bormia. Za návštěvu určitě stojí, ale třeba celotýdenní lyžování na zdejších svazích by možná mohlo trochu nudit. Tisíce Čechů, kteří sem každý rok míří, si to však zjevně nemyslí.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Santa Caterina na větší mapě
autor: oho
Spustit audio