Sanace skal u Vraného nad Vltavou skončila, silnice je po mnoha měsících volná

2. leden 2014

Silnice z Vraného nad Vltavou do Prahy je po téměř roce zase průjezdná. Před Vánoci tam skončila sanace skály, ze které často padalo kamení. Opravné práce se v tomto roce přesunou na druhou stranu řeky. Zpevňovat se bude svah mezi Strnady a Štěchovicemi.

Silnice z Vraného do Prahy je dlouhá pět kilometrů, řidiči ale museli uplynulých jedenáct měsíců jezdit oklikou a cesta se jim prodloužila o více jak osm kilometrů.

„Já nejsem rád, já tady skáču takhle vysoko,“ říká s úsměvem Svatopluk Hejl, pro něhož bylo otevření komunikace krásným dárkem k Vánocům.

„Samozřejmě to znamenalo nemalé finanční náklady na pohonné hmoty a časovou prodlevu. A hlavně to byla obrovská komplikace,“ popisuje těžkosti s uzavírkou starostka Vraného Martina Filipová zvolená za Nezávislé 2010 s odkazem na kopcovitý terén objížďky, která hlavně v zimě představovala i riziko dopravních nehod.

Pádu kamení a suti na silnici by měly zabránit dynamické bariéry, které jsou natažené podél svahu.

„Jinak ještě na skalách bude umístěn monitorovací systém, který bude sledovat, kdyby došlo k pohybu. A v průběhu toho by se udělala preventivní opatření,“ dodává Bohumil Bečka ze stavební firmy, která měla sanaci na starosti.

Podle vedoucího odboru dopravy na kraji Lukáše Kopřivy je pravděpodobné, že v tomto roce se práce přesunou na druhý břeh ke Štěchovicím:

„Čekáme na schválení dotačních finančních prostředků,“ potvrdil. „Komunikace byla spuštěná ještě předtím, než nám to Státní fond životního prostředí schválil, takže by práce měly začít v příštím roce,“ dodal.

Zpevnění svahu a umístění bariér stálo přes sedm milionů korun. Na kolik vyjde oprava skály u Štěchovic zatím není jasné.


Zvětšit mapu
autor: ank
Spustit audio