S roztrženými či pomalovanými bankovkami už lidé nemusí do ČNB. Vymění je jakákoliv banka

18. říjen 2016

Natržené či pomalované peníze si lidé budou moct vyměnit v kterékoliv bance. Nemusí být ani jejími klienty.

Od úterý 18. října už lidé nemusí měnit své poškozené bankovky za nové pouze v České národní bance. Pomalované či jinak znehodnocené peníze jim vymění pobočka jakékoliv banky. Změnu přináší novela zákona o oběhu bankovek a mincí.

„Natrženou či přetrženou bankovku, která je složená ze dvou částí, a je evidentní, že patří k sobě, nebo je popsaná a pomalovaná například od dětí, lidem vymění jakákoliv komerční banka, aniž by museli být jejími klienty,“ vysvětluje Marek Zeman z České národní banky.

Čtěte také

Pokud jsou ale peníze ohořelé, obarvené nebo rozdělené na více než dvě části, jde o takzvané nestandardní poškození. Takové peníze už musí prošetřit centrální banka.

Jen loni Česká národní banka stáhla z oběhu 82 milionů kusů poškozených nebo opotřebených bankovek, které pak zlikvidovala. Jsou ale případy, kdy se lidé výměny nedočkají. Třeba u bankovek znehodnocených speciální barvou proti krádeži. Tu používají například banky nebo pošty v případě přepadení. Bezpečnostní kapsle s barvou mají i některé bankomaty. Barva se z nich uvolní, pokud zloděj bankomat násilím otevře. V případě, že člověk takové peníze použije při platbě u obchodníka, dopouští se trestného činu.

autor: zus
Spustit audio