S příchodem Tecla se může změnit i rozestavení, říká plzeňský kouč Vrba

3. leden 2013

V mistrovské sezoně dokázali hráči Viktorie Plzeň nasázet soupeřům 70 branek, z toho 43 na podzim. O dva roky později je situace podobná, nikoli stejná. Západočeši sice vedou prvoligovou tabulku, jejich gólový účet je ale po podzimu mnohem skromnější. Bude to na jaře jinak? Možná ano, věří v Plzni po příchodu jihlavského útočníka Stanislava Tecla.

„Rozhodování to bylo složité. Jihlava je pro mě klub nebo byl, protože jsem tam působil. S výjimkou půlročního hostování ve Slavii jsem ani jinde nebyl. Na druhou stranu se chci ve fotbale posunout dál a Plzeň je opravdu o dost dál,“ říkal po prvním tréninku Viktorie Stanislav Tecl.

Ve svých odpovědích byl poměrně stručný, za novou posilu ale hovoří statistiky. 11 prvoligových zápasů za Jihlavu a v nich 10 branek. Plzeňské angažmá bere Stanislav Tecl jako novou výzvu, kterou prý zatím provází jen příjemné pocity.

„Zatím si nemám na co ztěžovat, protože se ke mně kluci chovají dobře.“ Jenže to ještě Stanislav Tecl netušil, že příchod do plzeňské kabiny není jen tak. Povinností každé nové tváře je totiž složit zápisné, a je-li v kabině také Pavel Horváth, je jasné, že v tom bude nějaký háček.

„Zvýšilo se teď DPH, takže zvyšujeme i zápisné. Asi o 30 tisíc plus DPH, takže ho to bude stát něco kolem 100 tisíc. Nedejbože pro něj, aby dal nějaké góly, ale na druhou stranu pro nás je to kéž by.“

Jako dárek obdržel Stanislav Tecl místo v šatně hned vedle Pavla Horváta, a tak je pravděpodobné, že nějaký ten vtípek od plzeňského kapitána ještě přijde. O fotbalových kvalitách nové posily ale Pavel Horváth nepochybuje.

„Jde sem s tím, že je to střelec. Doufám, že se bude prosazovat tak, jako se prosazoval v Jihlavě. I vzhledem k perspektivě je to hráč pro klub zajímavý. Tady je navíc mužstvo, které, si myslím, by mu mohlo sedět. Uvidíme, jak se bude prosazovat.“

Rozpadající se obrana a přetlak v útoku

Pro trenéra Pavla Vrbu je příchod Stanislava Tecla příjemným vánočním dárkem, ale zároveň starostí. Zatímco kvůli zraněným Procházkovi s Čišovským je nedostatek obránců, v útoku je naopak přetlak.

„Klidně můžou hrát s Ďurišem, Bakošem i Kolářem. Budeme to řešit podle situace. S příchodem Standy Tecla se může změnit i lehce rozestavení. Uvidíme, jak se nám bude dařit v přípravě. Kdo bude hrát nejlépe, bude hrát i potom v úvodních zápasech.“

První zápas, ve kterém může Stanislav Tecl přesvědčit o svých střeleckých kvalitách, sehraje Viktoria ve středu 9. ledna proti divizní Doubravce.

autoři: jnm , jbk
Spustit audio