S iŽurnálem po regionech

16. listopad 2001
iŽurnál

Tentokrát jsme se zaměřili na regionální zpravodajské servery, které - jak se dozvíte - doslova živoří. A znovu jsme se rozhodli zopakovat, jaká pravidla je nutné dodržovat, abyste si počítač nezavirovali, abyste nepřišli na internetu o peníze a tak dále.

Po každém hackerském útoku. Po každém útoku virů a ukradení kódů platebních karet slýcháme, že to způsobil internet, ale je to jako bychom nadávali, že za automobilové nehody může vynález automobilu. Internet není zlý a není ani nebezpečný, pokud dodržujeme určitá pravidla. O tom jsem si povídala s Michalem Bláhou ze serveru Atlas.cz.

Je to jako s tím autem, počítač a internet je dobrý nástroj, ale člověk si musí být vědom všech rizik. To by se vám taklé mohlo stát, že jednou ráno k počítači přijdete a bude se na vás z monitoru usmívat vrána, která vám právě domazala harddisk. :-))

Za špičku mezi regionálními servery můžeme klidně považovat pražskou přílohu Českých novin Pražskénoviny. Na adrese www.prazskenoviny.cz najdete kromě běžného pražského zpravodajství i černou kroniku, rubriku pražské peníze, kde najdete plnění rozpočtu za poslední roky, samostatnou rubriku si vysloužil i boj Prahy proti klíněnce. Zpravodajství se dá dokonce členit i podle jednotlivých čtvrtí.

Na Pražských novinách najdete i webovou kameru namířenou na Pražský hrad, výběr z novinových článků o Praze, černou kroniku a očekávané události. Jistě praktickou částí jsou jízdní řády MHD.

Když jsem si o Pražských novinách povídala s jejich šéfredaktorem Janem Stejskalem, řekl mi, že jakkoli jsou České noviny vizitkou ČTK a tedy i solidnosti a důvěryhodnosti, Pražské noviny směřovaly od začátku k mírnému bulváru, a tak na nich najdete i rubriku o sexu, můžete tu diskutovat nad úrovní bydlení na sídlištích, nad restauracemi, nad nákupy.

I na to se musí myslet při zavádění menšinového serveru, kterým Pražské noviny bezpochyby jsou. Přitáhnout lidi i bulvárními informacemi.

Praha nemá o své zpravodajské servery nouzi. I zpravodajský server idnes má pražskou přílohu - praha.idnes.cz. Pomineme-li zpravodajství, pak se můžete například připravit na víkend tím, že si přečtete procházky Prahou, zjistíte kulturní program. Můžete si prohlédnout panoramatickou fotografii nové stanice metra a teď se tu dá navíc hlasovat o nejlepším webu pražské městské části.

Největší sítí regionálních deníků jsou deníky Bohemia a byla by ostuda, kdyby neměly internetovou verzi. Tou jejich je server jménem mojenoviny.cz. Na nich si hned v úvodu můžete vybrat například jen zpravodajství přímo z vašeho regionu anebo dokonce města. Mimochodem na mojenoviny.cz se dá vyhledávat i hospoda nebo restaurace :-))

Copak Praha, ta si na informace i internetovou reklamu ještě moc stěžovat nemusí. Aspoň tak nějak by na předchozí část ižurnálu mohli reagovat provozovatelé regionálních serverů z ostatních měst a městeček. I-noviny.cz, na nichž najdete zpravodajství z Českolipska, se podle jednoho z jejich zakladatelů Petra Sršně v současné době neuživí.

0:00
/
0:00

S regionálním zpravodajstvím nezůstávají pozadu ani servery regionálních stanic Českého rozhlasu. Na adresách jako je například www.rozhlas.cz/cb - stránkách Českého rozhlasu České Budějovice - najdete výsledky práce našich regionálních reportérů, a to celý den on line. A to třeba i když nejste právě z daného regionu. A když už jsme u regionálních stránek, možná by vás zajímalo, jak vypadají a odkud pocházejí naši regionální zpravodajové, většina z nich se vám na regionálních stránkách představí.

Tentokrát jsme se více zaměřili na opravdové zpravodajské servery, ale vězte, že spoustu informací zcela jistě najdete na informačních serverech například radnic a okresních úřadů. Obvykle na nich visí novinové články o dané lokalitě, několik informací o městě, snad historie a prezentace podnikatelů. Můžete se podívat například na www.sluknovsko.cz, www.prachaticko.cz, www.jetrichovicko.cz, stránky měst mají obvykle doménu www.názevměsta.cz jako třeba www.karlovyvary.cz. Tam čekejte informace z radnice, o dění ve městě, případně nově schválené projekty a teď aktuálně i rozpočet města.

Blíží se Vánoce a s nimi i čas na dárky. V tuhle dobu si každý sumíruje, co daruje svým blízkým a také to, co by si přál. Dětem se radí, aby napsaly Ježíškovi. Obvykle píší dopis, ale proč nevyvěsit své přání na internetu? www.jezisek.cz takovou možnost nabízí, ale přání tam jsou až podivně nesobecká: Lidé si tam přejí, aby se neválčilo, aby se lidé měli rádi, případně aby zhubli, žili dlouho. Barbie a autíčka na dálkové ovládání tam nenajdete.

V ižurnálu jsme tentokrát mluvili o regionálních zpravodjaských serverech, a tak se ptáme také na regiony. Napište nám, kolik je v České republice krajů a za odměnu od nás dostanete knížky o internetu nebo počítačích od nakladatelství Computer Press. Své odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz. Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příští téma: slovníky na internetu

autor: ark
Spustit audio