S francouzskou kuchyní procestovali celý svět a teď ji nabízejí na Vysočině

Francouzské pečivo, rybí polévku a neobvyklé přílohy ochutnáte v nenápadném penzionu Najdek nedaleko Žďáru nad Sázavou. V polovině roku 2016 se zdejší kuchyně ujali česko-francouzští manželé Jerome a Vladimíra Barbe. Po mnoha kuchařských a pekařských zkušenostech z celého světa se cítí dobře i na Vysočině.

„Je tady krásně,“ chválí Vlaďka a Jerome je také spokojený: „V České republice to není špatné. Je to lepší než ve Francii, tam je to strašné. Tady máme svobodu a můžeme pracovat.“ Jerome má s čím srovnávat. Vařil nejen ve Francii, ale i v Libanonu, USA, i jinde. Se svou ženou se seznámil kupodivu v Anglii. Vlaďka studovala hotelovou školu ve Velkém Meziříčí a předposlední rok jela na výměnný studentský pobyt do Anglie, kde se o ni měl Jerome postarat, a už spolu zůstali. „Po dokončení školy jsem se dostala na školu do Francie, tak jsem se tam přestěhovala, potom jsme se vzali a založili rodinu a cestovali,“ usmívá se.

V Irsku byli nadšení

Když měla první dcera pár měsíců, vydali se do Ameriky. V Coloradu vařili rok a půl francouzskou kuchyni, a po vypršení pracovního víza se vrátili domů. „Docela jsem se těšila, protože přece jenom rodina byla daleko. Naši se tam vůbec nedostali, takže po těch mně bylo smutno,“ vzpomíná Vladimíra. Po narození syna si našli nové místo pro podnikání – Irsko. Na západním pobřeží země vedli penzion, pekárnu a kavárnu.

„V Irsku to bylo pro mě nejlepší,“ srovnává Jerome svoje pracovní příležitosti. „Tam je kompletní svoboda, a malé daně.“ Okolnosti ale zavedly po deseti letech rodinu, nyní už pětičlennou, zpět do České republiky. „Hledali jsme zase pekárnu s kavárnou, ale to nebylo snadné, až se naskytl tady ten penzion. Zkušenosti máme, tak jsme se do toho pustili,“ říká Vlaďka s patnáctiměsíční holčičkou na klíně.

Nejraději dělám ryby

Jerome peče francouzské bagety, croissanty, skořicové šneky, muffiny, ale i bezlepkový čokoládový dort. „Ten je moc populární,“ směje se. Nejraději pracuje s olivovým olejem, připravuje ryby, z nich například skvělou rybí polévku. „Hostům chutnají slané vaječné koláče s kozím sýrem a špenátem nebo se slaninou a cibulí, děláme hovězí, děláme kuřecí stehýnka, kachní stehýnka. Přílohy ale nejsou české, jsou spíš francouzského typu. Ke konfitovanému kachnímu stehnu třeba máme místo knedlíku a zelí třeba čočku a zelí nebo fazolky,“ dodává jeho žena.

autor: dak
Spustit audio