Růžička bude pokračovat v testování hráčů, reprezentace nastoupí proti Slovensku

9. duben 2015

Česká hokejová reprezentace dnes nastoupí v Jihlavě v rámci Euro Hockey Challenge proti Slovensku. Trenér národního celku Vladimír Růžička bude mít možnost pokračovat v testování hráčů, ze kterých bude vybírat tým pro květnové mistrovství světa.

Český tým nastoupí s Jakubem Kovářem v brance a jeho hlavním cílem bude přesně plnit defenzivní pokyny trenérů. Právě Slovensko by mělo prověřit obranné schopnosti týmu, zejména výpomoc útočníků obráncům.

„Hráčů je poměrně dost a je to složité jako každý rok. Máme velký přetlak v útoku, horší je to ale v obraně,“ poukazuje Vladimír Růžička na možnou slabinu národního týmu.

V současném výběru má deset obránců z evropských soutěží a příliš posil neočekává ani z týmů, které nepostoupí do vyřazovacích bojů NHL. I proto se snaží přilákat na domácí šampionát šestatřicetiletého beka Colorada Jan Hejdu.

„Honza Hejda se už s reprezentací rozloučil, jak říkal. Tak teď ho musím přemluvit, aby se zase vrátil. Už jsem s ním mluvil. Ale nechci ho moc prudit, abych mu pořád volal. On to ví, že já mu nakonec vždycky něco napíšu,“ přiznává Růžička.

Už teď je jasné, že některá místa na soupisce pro šampionát zůstanou nezaplněná až do poslední chvíle. Růžička bude čekat, jak se bude dařit Židlickému s Detroitem nebo Zbyňku Michálkovi v dresu St.Louis v prvním kole play-off.

Do té doby bude hledat obránce působící v evropských soutěžích, včetně české extraligy.

„Snažím se nespekulovat, samozřejmě šance tam je. Ale záleží, jak budu hrát, na mých výkonech a jak si o to řeknu,“ uvědomuje si Michal Kempný z brněnské Komety.

Předpovídá, že duely se Slovenskem nebudou právě kvůli boji o místo v sestavě pro světový šampionát hrány v žádném vycházkovém tempu. „Jsou to přípravné zápasy. Každý hraje o nějakou nominaci a každý si chce o to říct. Myslím, že to budou hodně důležité zápasy,“ přiznává.

První zápas začne na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě dnes v 17 hodin. Celý ho mohou zájemci slyšet v Českém rozhlasu Sport na webu zpravy.rozhlas. cz nebo v mobilních aplikacích iRadio.

autor: pka
Spustit audio