Rusnok preferuje, aby konec intervencí ohlásila ČNB dopředu

29. květen 2016

Česká národní banka by mohla konec intervencí ohlásit předem. Tuhle možnost preferuje budoucí guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Řekl to v České televizi. Zároveň si ale vyhrazuje právo do kurzu koruny zasáhnout, pokud bude trh rozkolísaný.

„Spíše bych preferoval, když to jen trochu půjde, být předvídatelný a říct ano, tehdy a tehdy přestaneme intervenovat. Pozor, ale vyhrazujeme si právo zasáhnout v případě extrémní volatility, nějakých nesmyslných skoků,“ upřesnil Rusnok v České televizi.

Podle současných odhadů České národní banky by mohly intervence příští rok skončit. Banka drží kurz koruny okolo 27 korun za euro už tři roky.

Budoucí guvernér centrální banky také řekl, že ČNB bude méně skeptická vůči euru. Podle Rusnoka Česko do eurozóny patří.

„Vzhledem k profilu české ekonomiky, my dlouhodobě, strategicky do eurozóny nebo měnového uskupení spojeného s německým hospodářským prostorem patříme. Ale ten čas nedozrál, zejména mentálně, politicky. A když děláme rozumnou měnovou, ale i fiskální politiku, tak můžeme žít slušně i s vlastní měnou, a toho jsme příkladem,“ dodal Rusnok.

Prezident Miloš Zeman už dřív řekl, že Česko by mělo přijmout euro až po tom, co z eurozóny odejde zadlužené Řecko.

Jiří Rusnok
autoři: ČRo ,
Spustit audio