ŘSD zakázalo vjezd kamionů na dva dálniční mosty v Ostravě

7. září 2014

Už od víkendu nesmí kamiony na dva dálniční mosty v Ostravě-Přívozu. Jako první o tom informoval server iDnes.cz. Ředitelství silnic a dálnic zakázalo nákladním autům vjezd, protože mosty jsou ve špatném stavu. Oba jsou na ostravské části dálnice D1, dříve označované jako D47. Kvůli častým problémům s kvalitou tohoto úseku dálnice vede ŘSD několik sporů se stavebními firmami.

„Stav těchto konkrétních dvou mostů na D47 je toho druhu, že jsme přikročili k preventivnímu opatření tak, aby nedocházelo k vůbec žádnému riziku,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Došlo ke snížení rychlosti a k vymezení dopravy nad 3,5 tuny. V nejbližších dnech tam bude znovu provedena velmi podrobná analýza stavu,“ dodal Rýdl.

S nedávným pádem mostu ve Vilémově podle něj současná opatření nesouvisejí.

„Nemá to vůbec žádnou souvislost. Není to tak, že bychom podnikli nějaký nárazový kontrolní den. Mosty neustále kontrolujeme a sledujeme jejich stav i stáří,“ ujistil mluvčí ŘSD.

Zároveň potvrdil, že se jedná o chybu stavební firmy. „Most byl stavěn v roce 2008 a uveden do provozu 2010. Ve stavu, v jakém je dnes, by měl být až po několika desítkách let, pokud vůbec.“

„Jednáme se zhotovitelem. Nařídili jsme, že musí zjistit příčinu a navrhnout koncept technického řešení oprav. Dobrou zprávou pro daňové poplatníky je, že veškeré náklady hradí zhotovitel.“

Zákaz vjezdu na dva mosty na dálnici D1 u Ostravy platí pro kamiony až do konce letošního roku.

autoři: , sib
Spustit audio