Rozkoš bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná. Vodním záchranářům začala hlavní část sezóny

29. červen 2018 08:37

O vodní nádrži Rozkoš u České Skalice se říká, že je to Východočeské moře. Protože je rozlohou asi tisíc hektarů největší vodní plochou v regionu. Není tedy divu, že je vyhledávaným místem pro rekreaci. Ale koupat se tam lidé chodí nejen z pláže u auto-kempu, která je k tomu určená. V létě se proto o dozor a první pomoc starají vodní záchranáři.

Na vodní nádrži Rozkoš u České Skalice už začala sezóna i pro vodní záchranáře. Ti každoročně v letní sezóně hlídkují a také průměrně za dva prázdninové měsíce mívají až padesát zásahů.

Rozkoš má ocelový maják. Z pracovní plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Rozkoš má ocelový maják. Z vyhlídkové plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Na břehu přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku vyrostl nový maják. Čtrnáct metrů vysokou věž postavili prakticky ze šrotu nadšenci z královehradeckého jachtklubu. Na vrcholu má LED světlo, viditelné ze vzdálenosti několika kilometrů.

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná. Dozor a první pomoc i letos poskytnou rekreantům přes dvě desítky vodních záchranářů. Kromě lékařského vybavení disponují i dvěma speciálními motorovými čluny.

Nejčastější zásahy popisuje šéf vodní záchranné služby Vratislav Vrábel: „Jsou to unavení plavci, nebo ti, kteří neumí na těch plavidlech a síly jim nestačí a nejsou schopni se bezpečně vrátit do přístavu, když začne nějaká bouřka, zvýší se vítr. Takže pak musí naši záchranáři vyjet, aby pomohli těmto lidem dotáhnout to plavidlo bezpečně ke břehu."

Krásné místo v srdci Kladského pomezí představuje údolní nádrž Rozkoš u České Skalice. Jedná se o osmé největší lidmi vybudované jezero v Česku. Má rozlohu přes tisíc hektarů a objem více než 76 milionů kubíků. Ideálnímu místu pro milovníky vodních sportů, kempaře a rybáře se ostatně říká Východočeské moře.

Prvořadou funkcí přehrady je samozřejmě ochrana České Skalice a dalších obcí na řece Úpě až po Jaroměř, a to zadržováním povodňových přítoků Úpy a Rozkošského potoka. Kromě potoka Rozkoš do něj přitéká voda z Rovenského potoka a přivaděčem dlouhým 2,34 kilometru i z řeky Úpy. Tam pomáhá vzdouvací jez, který vznikl ve Zlíči nedaleko Babiččina údolí.

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři

Stavba vodního díla začala v roce 1951, ale už v následujícím roce byla kvůli nedostatku pracovních sil a materiálu přerušena, protože se právě stavěla i jiná vodní díla, jako například Orlík a Slapy. „K obnovení a pokračování prací v trochu okleštěném duchu došlo teprve v roce 1966. Nádrž byla dokončena v roce 1972 v podobě, v jaké je teď,“ přibližuje historii Rozkoše hrázný ze správy Povodí Labe Pavel Ducháč. Přehrada má chránit okolí před povodněmi a také je určena pro chov ryb, rekreaci a sport.

Vodní dílo Rozkoš se pyšní dokonce dvěma hrázemi: dělící, zvanou Rovenskou, která dělí přehradu na dvě části: na severní menší asanační část, která je určena pro rekreační využití, a na větší jižní účelovou část s možností poklesu hladiny až o devět metrů.

Přehradní nádrž Rozkoš patří k nejoblíbenějším rekreačním střediskům u nás. Kromě koupání a provozování vodních sportů je to ráj pro rybáře. Povolenku si zájemci mohou zajistit v kempu a u jezera pak lovit celoročně (mimo období, kdy je nádrž zamrzlá). Rekordními úlovky prý byly až metrové štiky a více než desetikilogramoví kapři. Rybám se na Rozkoši zkrátka daří.

Na jižním břehu přehrady najdete areál pro jachting a windsurfing. Na severním břehu funguje kemp s celoročním provozem. Okolí přehrady nabízí i řadu možností pro výlety, například do Babiččina údolí, České Skalice, do náchodského zámku nebo na Kuks. Kolem vedou i cyklostezky a naučná stezka Po stopách války 1866. Obrovská rozloha nádrže neumožňuje její zhlédnutí z jednoho místa. Velmi pěkný výhled na nádrž získáte od kostela v obci Lhota.

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři
autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související