Romové z ostravského ghetta Přednádraží chtějí zůstat. Začali lokalitu opravovat

4. srpen 2012
Zprávy

Romové z ghetta před ostravským hlavním nádražím dávají od rána lokalitu do pořádku. Zametají ulice a zajišťují nebezpečná místa. Dvacítka rodin, která nájem řádně platila, se odmítá odstěhovat, i když to stavební úřad nařídil.

Ačkoli v ostravském ghetu Přednádraží, odkud se mají lidé do půlnoci vystěhovat kvůli havarijnímu stavu budov, vládne strach z budoucnosti a nejistota, je na místě zřetelné také odhodlání zůstat.

Z toho, co mají, se snaží svépomocí alespoň provizorně zabezpečit nebezpečná místa a opravit tak například díry v panelové cestě či zajistit sklepní okna, která jsou vybitá. Romské ženy zametají ulice. Jeden z nájemníků dokonce kosí trávu.

Podle romského aktivisty Kumara Viswanathana by měla do oblasti odpoledne přijet cisterna s pitnou vodou.

Mezi obyvateli lokality tak není patrný jakýkoli pohyb, který by nasvědčoval tomu, že se obyvatelé vystěhují. Zda bude vystěhování nakonec muset asistovat policie či zda budou provizorní úpravy úřadům stačit, zatím není jasné. Úředníci se do Přednádraží chtějí vydat až v pondělí.

V Přednádraží nefunguje kanalizace, neteče voda a úřady jim možná vypnou i elektřinu. Úřad nařídil opustit objekty do dnešní půlnoci. Podle zákona by pak měla být zazděna okna i dveře.

Čtěte také

Čtěte také

autoři: ada , Marína Dvořáková
Spustit audio