Romové v ČR čelí diskriminaci v řadě oblastí, míní komisařka Rady Evropy

27. únor 2023

Romové v Česku nadále čelí diskriminaci téměř ve všech aspektech života a pro zásadní změnu této situace je zapotřebí úsilí na několika frontách, uvedla komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová.

Vyjádření přišla v návaznosti na pětidenní návštěvu Česka, kterou komisařka absolvovala minulý týden s cílem zmapovat především životní podmínky romské menšiny a také stav práv lidí se zdravotním postižením. Během návštěvy se setkala s představiteli českých úřadů i nevládních organizací.

„Česká republika by měla udělat vše možné ve snaze postavit se dlouhotrvajícímu problému diskriminace a vyloučení Romů a lidí s postižením," apeluje Mijatovičová v tiskové zprávě Rady Evropy. „Jakkoli nastal jistý pozitivní vývoj, znepokojuje mě, jak přetrvávají mnohé z problémů diskriminace a vyloučení identifikovaných všemi mými předchůdci," pokračovala.

Romové jsou podle komisařky diskriminováni ve vzdělávání, na trhu s bydlením, na pracovním trhu i při kontaktu s policií. Podrobněji se věnovala především školství, kde vidí potřebu "změny paradigmatu" a odklonu od důrazu na zkoušení, které považuje za nástroj segregace romských dětí v méně kvalitních či zvláštních školách. Dále Mijatovičová upozorňuje na problémy Romů s přístupem k odškodnému za nucené sterilizace nebo dění kolem romských uprchlíků z Ukrajiny. To podle ní zvýraznilo "hluboce zakořeněné předsudky" v české společnosti.

České úřady si pozorovaných problémů jsou vědomy a pracují na strategiích pro jejich zmírňování, uvádění těchto plánů do praxe ale vázne, dodává Mijatovičová. „Je zde hodně dobrých nápadů a úmyslů, které by české společnosti mohly pomoci stát se více inkluzivní, ovšem vyžadují náležitou implementaci a vymáhání," řekla.

zdroj: ČTK
Spustit audio