Římskokatolická církev získala od státu pražskou rotundu svatého Longina

9. červen 2014

Rotundu svatého Longina na Novém Městě vydal stát římskokatolické farnosti u sv. Štěpána. Kulturní památku pocházející z 12. století má ale několik let vypůjčenou řeckokatolická církev. Podle obou institucí to tak zůstane i nadále. Věřící ze Slovenska nebo Ukrajiny do ní budou dál docházet na modlitby.

Rotunda svatého Longina, kterou stát vydal římskokatolické farnosti u sv. Štěpána, se nachází v pražské ulici Na Rybníčku.

V současné době ji používá na základě výpůjčky řeckokatolická církev. Přestože stát rotundu vydal římskokatolické církvi, na využití rotundy se nic měnit nebude.

„Římskokatolická církev a řeckokatolická církev jsou jedna náboženská společnost, která má jenom trošku odlišné právní normy, takže spolupracujeme,“ vysvětluje farář Josef Čunek z nedaleké farnosti u sv. Štěpána.

Jméno vlastníka se tak změní pouze na papíře v katastru nemovitostí. Podle Roberta Hurta z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových šlo o hladký průběh majetkového vyrovnání.

„Žádost přišla v prosinci loňského roku. V dubnu už byla podepsána dohoda o vydání a byla podána žádost na katastr nemovitostí o zavkladování,“ popisuje Hurt.

Bez problémů se obešlo i nedávné navrácení sestrám Alžbětinkám dvou barokních kaplí a pozemků v areálu nemocnice svaté Alžběty.

Rotunda svatého Longina na Novém Městě je druhou nejstarší ze tří dochovaných pražských románských rotund. Sloužila jako farní kostel obklopena hřbitovem. V 80. letech minulého století ji získal stát a objekt chátral.

„To je ta zvláštnost, proč je důležité, aby se objekty vrátily vlastníkům. Když přejdou do majetku státu, tak zůstanou prázdné, jako se to stalo této kapli, takže byla zavřená,“ dodává farář Čunek.

autoři: ank , ako
Spustit audio