Řidiči už nejsou vázáni na dopravní úřady v místě bydliště. Jak se novinka projevila?

11. červen 2017

Už týden řidiči nemusí chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady v místě bydliště nebo sídla firmy. Nově je totiž můžou vyřídit na všech úřadech obcí s rozšířenou působností. A to díky novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a schválení snazších změn v registru vozidel, které vstoupily v platnost od 1. června. Takto se zatím novinka projevila na královéhradeckém magistrátu.

„Mám trvalé bydliště v Rokytnici v Orlických horách, ale žiji v Hradci Králové. Tak pro mne je to ohromné ulehčení, že nemusím jezdit do Rychnova nad Kněžnou vyřizovat všechny záležitosti a mohu to vyřešit tady v Hradci," říká pan Jiří, který na odbor dopravy v Hradci Králové přišel zažádat o registrační značku na přání.

Čtěte také

„Na přepážky registru vozidel chodí naši klienti nejčastěji s typickými úkony, které jsou registrace nového vozidla, nebo změna provozovatele vozidla v registru. Další úkony už nejsou tak časté. Jedná se například o zápis změn údajů v registru, například změna barvy vozidla, nebo změna jiného technického údaje," přibližuje vedoucí odboru dopravy v Hradci Králové Petr Černohlávek.

Už od prvního dne využilo možnost navštívit jiný úřad než ten v místě trvalého bydliště nemalé procento lidí.

Automobil, doprava (ilustrační foto)

„Odhadem nějakých 15 až 17 procent žadatelů přišlo mimo ten počet, který by k nám standartně chodil. To znamená, byli to lidé, kteří svým trvalým pobytem spadají pod jiný úřad," vysvětluje Petr Černohlávek.

Novinka ohledně registru vozidel se týká i specifických úkonů jako je právě vydání registrační značky na přání.

„Tam, kde byl ten úkon zahájen, to znamená například podána žádost o vydání registrační značky na přání, tak tam následně bude po její výrobě ta značka zaslána. A bylo by velmi složité ji potom zasílat na jiný úřad. A samozřejmě také nákladné," doplňuje Petr Černohlávek.

Častým případem je také odevzdání registračních značek do úschovy

„Pracovně se tomu říká depozit. To znamená, pokud to vozidlo nebude dočasně provozováno, provozovatel vozidla odevzdá registrační značky spolu s osvědčením o registraci na některém vybraném úřadu, tak na tom stejném úřadě si potom ty uložené doklady, při opětovném vrácení vozidla do provozu, musí vyzvednout," dodává Petr Černohlávek.

Na hradeckém odboru dopravy vyšší počet žadatelů fronty výrazně neovlivnil.

autor: Marika Konárková
Spustit audio