Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou

Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.

Steak se připravuje se z hřbetního svalu mladého býka, z vysokého roštěnce ze střední části mezi 6. a 8. žebrem, který by měl být velmi vyzrálý. Pro tento kus masa je charakteristické mramorování tukem. Díky němu je rib eye steak velmi šťavnatý.

Maso má mít pokojovou teplotu a na pánvi mu stačí krátká doba, říká kuchař z Farmy Tasov Radek Zelenka.

A jak poznat, kdy steak otočit? Až se sám od pánve odlepí, i když orientační časový údaj máme. „Tři až čtyři minutky po každé straně. Pak je potřeba steak nechat odležet, čtyři až pět minut nejméně. Je potřeba, aby se šťáva rozlila po celém kusu masa, protože při tepelné úpravě se sráží do středu toho masa. Pak ho jen osolíme, opepříme a dáme na něj kousek másla,“ ukazuje kuchař.

Necháme podle rady odpočinout nejméně pět minut. Pak můžeme servírovat, aby hezky vypadal, kápneme na talíř omáčku a dochutíme. „To je bylinkový olej, do něj kápneme demiglas a osolíme maldonskou solí.“ A co že to vlastně je maldonská sůl? „Ta sůl se rozpustí, a pak se suší na slunci, takže tvoří výrazné krystaly. Stejně se chová třeba modrá skalice,“ vysvětluje Radek Zelenka.

Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou

„Podobně existují soli sopečné, himálajské a podobně. Používají se kvůli své chuti, ale třeba sůl maldonská i proto, že na talíři lépe vypadá.“ Steak doplní ještě grilovaná zelenina a gratinované brambory.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.