Řecký ostrov Rhodos opouští kvůli požárům i čeští turisté. Jiní tam ale včera naopak odletěli

25. červenec 2023 07:59

Požáry na řeckém ostrově Rhodos se zatím nedaří zastavit. Do Česka se odtud denně vrací stovky turistů. Někteří z nich tvrdí, že zažili bezstarostnou letní dovolenou. Jiní byli kvůli požáru evakuování. Ministerstvo zahraničí doporučilo do zasažených částí ostrova necestovat. I přesto tam včera z Pardubic odletělo 73 lidí.

Přímá linka se 189 lidmi na palubě přistává na pardubickém letišti. Lidé se vracejí z požáry zasaženého Rhodosu.

Čtěte také

Mezi nimi je i Danuše Kalivodová ze Šumperka. „My jsme tam byli jen dva dny. Přiletěli jsme o půlnoci, odvezli nás do jakéhosi centra, tam jsme přespali. Dali nám najíst, dali nám napít, to všechno bylo super. Pak odpoledne přišla delegátka, že náš hotel v Lindosu už je v pořádku a že pro nás přijede autobus.“

Cesta z evakuačního centra do hotelu trvala tři hodiny. Po příjezdu personál hotelu ale cestujícím sdělil, že proběhne další evakuace. „Ale my jsme si postavili hlavu, abychom se aspoň umyli, nicméně za dvě hodiny po večeři nás zase odvezli. Ale to už bylo nějaké šílené centrum, jakási diskotéka nebo co. Tam pak přestala jít elektřina a tak už jsme si sami zajistili odvoz na letiště. Největší chyba bylo to, že jsme v sobotu vůbec neměli odletět. Protože už to všichni věděli.

Navzdory tomu, že se požár na řeckém ostrově stále nedaří zastavit, jsou na pardubickém letišti i lidé, kteří se přesto rozhodli do Řecka odletět. Původně mělo z Pardubic na Rhodos odletět odpoledním spojem 140 lidí, nakonec odletěla jen polovina z nich.

Čtěte také

Na špatnou komunikaci s cestovní kanceláří si stěžují i manželé Boukalovi z Týniště nad Orlicí. „My jsme se tam ani nedovolali, přišla nám jen SMS zpráva potvrzující odlet s tím, že letíme tak, jak to bylo dojednané.
„My máme ten sever, tak předpokládám, že oheň se tam nerozšíří. Riskneme to. Je to přírodní katastrofa, v poslední chvíli jde o peníze, předtím jde o život. Kdyby to bylo opravdu tak špatné, doufám, že by to cestovka přehodnotila.

Český rozhlas oslovil i lidi, kteří se na poslední rozhodli, že do Řecka neodletí. Někteří z nich měli strach, jiným bylo hloupé ve chvíli, kdy lidem v okolí hoří domy, užívat si dovolenou na pláži. Požár se šíří hlavně v jihovýchodní části Rhodosu. Ministerstvo zahraničních věcí vydalo doporučení do zasažených oblastí ostrova necestovat.

Spustit audio

Související