REAKCE: Ali zatřásl světem, byl šampionem míru a rovnosti

4. červen 2016

Do Spojených států proudí z celého světa projevy úcty a zármutku nad úmrtím největší boxerské legendy všech dob - Muhammada Aliho. Několikanásobný šampion v těžké váze podlehl v americkém Phoenixu onemocnění dýchacích cest, bylo mu 74 let. Soustrast vyjadřují nejen osobnosti boxu.

Barack Obama, prezident USA:

Muhammad Ali zatřásl světem. A svět je díky tomu lepší, my všichni jsme díky tomu lepší. Byl inspirací pro celý svět. S Michelle truchlíme nad jeho smrtí, ale také děkujeme bohu za to, že jsme ho poznali, i když jen na chvíli.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN:

Pan Ali byl daleko víc než legendární boxer. Byl světovým šampionem míru a rovnosti. S nepřekonatelnou kombinací principů, šarmu, vtipu a elegance bojoval za lepší svět.

Vitalij Kličko, bývalý mistr světa v těžké váze a starosta Kyjeva:

Muhammad Ali je legenda. Byl vzorem pro stamiliony lidí po celém světě. Pro box udělal víc než kdokoliv jiný. Chtěl bych říct, že Muhammad Ali je pořád naživu. Jeho duše a jeho myšlenky budou navždy v našich srdcích.

Evander Holyfield, bývalý šampion v těžké váze:

Jsem poctěn, že jsem ho znal. Když jsem byl kluk a bylo mi osm, řekl jsem, že chci být jako Ali.

Maryum Ali, dcera boxera:

Jednou při večeři v restauraci k nám přišel úplně cizí muž se slzami v očích. Řekl nám, že ho doma vychovávali k nenávisti vůči černochům, ale mého otce vždycky obdivoval a uctíval, i přes jeho barvu pleti. Tehdy ve čtrnácti letech jsem si uvědomila, co můj otec znamenal pro lidi i mimo sport.

Čtěte také

LeBron James, basketbalista Clevelandu:

Byl jedním z důvodů, proč jsou dnes Afroameričané tím, čím ve sportovním světě. Jsme volní a máme přístup všude, kam chceme. Je to díky tomu, za čím stál a čeho byl průkopníkem.

Bill Clinton, bývalý prezident USA:

Od roku 1960 fanoušci boxu věděli, že sledují směs krásy, půvabu, síly a rychlosti. Sledovali jsme, jak se sebevědomý a úspěšný mladí vybrousil v dospělého plného náboženského a politického přesvědčení. Činil těžká rozhodnutí a žil s následky, cestou inspiroval mladé, byl soucitný k potřebným a zůstal dobře naladěný i přes zdravotní problémy. Byl jsem poctěn, když jsem ho v Bílém domě mohl vyznamenat.

Bernie Sanders, kandidát na prezidenta USA:

Muhammad Ali byl Největší. (The Greatest, pozn. red). Byl nejen mimořádným sportovcem, ale také člověkem s velkou odvahou a lidskostí.

autoři: lek , , vman , znk
Spustit audio