Radiožurnál chystá koncert k uctění Karla Kryla, v dubnu by oslavil sedmdesátku

3. duben 2014

12. dubna by písničkář Karel Kryl oslavil 70. narozeniny. Připomeňte si ho společně s námi! Radiožurnál na 8. dubna připravil velký vzpomínkový koncert, na kterém zazní ty neznámější, ale i méně známé písně Karla Kryla. Radiožurnál bude záznam z koncertu z pražské Lucerny vysílat v úterý 15. dubna od 20 hodin. Regionální stanice Českého rozhlasu pak koncert odvysílají ve středu 23. dubna také ve 20 hodin.

Písně Karla Kryla na koncertu zazní v podání Tomáše Kluse, Anety Langerové, Markéty Irglové, Michal Hrůzy, Xindla X, skupiny Divokej Bill nebo Projektu Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a Petrem Maláskem.

„Karel Kryl je fascinující osobnost, která je vzhledem ke své profesní dráze nezpochybnitelnou součástí rozhlasové historie. I proto jsme se rozhodli zorganizovat vzpomínkový koncert na jeho počest. Současně bychom jej rádi objevili pro mladší generaci našich posluchačů. Proto Lucerna. Proto třeba Tomáš Klus, Divokej Bill nebo Aneta Langerová,“ vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Krylův odkaz spojil osobnosti ze světa populární a vážné hudby

Se zpěváky se na pódiu pražské Lucerny představí Epoque Quartet. Většina jeho hráčů působí v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu.

„Krylova tvorba je kulturně společenský fenomén naší historie. Jsem rád, že se při takové příležitosti scházejí na pódiu výrazné osobnosti ze světa populární i vážné hudby, lidé, kteří ve své tvorbě žánry procházejí a vidí je ve své komplexnosti,“ říká šéf uměleckých těles Českého rozhlasu Jan Simon.

Koncert vyjde i na CD

V rámci koncertu pokřtí legendární hlasatel a kolega Karla Kryla ze Svobodné Evropy Pavel Pecháček 2CD se záznamem vystoupení z Mnichova roku 1982, kterým Kryl podpořil polské hnutí Solidarita. Tento nový archivní objev nabídne pod názvem Solidarita 22 písní s vůbec poprvé vydanými Krylovými českými, polskými i německými verzemi jeho songů. Zaznamenán a vydán na CD bude i tento koncert.

Ke koncertu vznikla i unikátní grafika nejenom plakátu a přebalu CD. Jejím autorem je hudebník, výtvarník a autor Aloise Nebela Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

autoři: als , Tereza Krásenská
Spustit audio