Rádio Retro pustí desítky let nevysílané pásky se Zikmundem a Hanzelkou

13. únor 2019

Nový tematický stream Českého rozhlasu nabízí u příležitosti 100. narozenin cestovatele Miroslava Zikmunda desítky hodin historických zvukových záznamů nejen z archivu Českého rozhlasu, ale také z fondu magnetofonových pásků, které si pro vlastní potřebu nechali oba legendární inženýři přetáčet pro svoje kotoučové magnetofony.

Pro posluchače je tak díky tomu připraven výběr reportážních čtvrthodinek ze šedesátých let, a dokonce i některé nikdy nepublikované pracovní nahrávky z druhé cesty H+Z v letech 1959 až 1964. Rádio Retro s poctou Hanzelkovi a Zikmundovi začne vysílat od půlnoci na 14. února a v éteru bude přesně měsíc.

„Především bychom rádi poděkovali Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které se stará o archiv Miroslava Zikmunda a umožnilo využití těchto pásků pro vysílání Rádia Retro,“ uvedl ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček a dodal: „Nad těmi nově digitalizovanými pásky si člověk znovu uvědomí, jaký kus práce Hanzelka se Zikmundem udělali a chceme jim proto tímto výběrem 28 hodin dokumentů vzdát poctu, už proto, že rozhlas byl svého času hlavním popularizátorem jejich reportáží“.

Čtěte takéZikmund s Hanzelkou měli úžasný a pravdivý pohled na tehdejší svět, vzpomíná jejich spolupracovník

Rádio Retro uvede tři dochované ukázky pořadů vzniklých během první expedice v letech 
1947-1950 a  přidá reprezentativní průřez reportážemi z druhé expedice v období 1959-1964. Posluchači se tak s H+Z mohou zúčastnit například likvidace požáru plynového vrtu v Albánii, poznávat s nimi tehdejšíma očima Sýrii, Irák, Turecko, ale také Cejlon, k němuž měli specifický vztah. „Tohle vysílání je také příležitost připomenout důležitou osobnost, bez které by dost možná nebyla sláva H+Z taková jaká byla, totiž režiséra a interpreta reportáží Karla Pecha. Právě on jednak využíval terénní nahrávky v kombinaci s texty H+Z, ale vytvářel specifický tvar jakési dramatizované reportáže, která byla mimořádně atraktivní a tahle poutavost mnoha pořadům vydržela dodnes,“ upozornil na kvality tehdejších relací Hanzelky a Zikmunda dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Programová skladba částečně respektuje časovou osu, ale zastavuje se s využitím mladších nahrávek u některých konkrétních témat a vzpomínek. Karel Oujezdský například natáčel s oběma cestovateli o fotografování. Dagmar Misařová měla možnost vydat se na místo, kde H+Z trénovali na Afriku. Marek Janáč zachytil Miroslava Zikmunda v jeho domě ve Zlíně. Káva u Kische z roku 1990 připomene, co si mysleli Hanzelka se Zikmundem po sametové revoluci a záznam aktivu KSČ v Gottwaldově z roku 1968 zase přiblíží názory obou protagonistů v době tzv. Pražského jara 68. Některé nahrávky komentují, případně o svých setkáních s Miroslavem Zikmundem pak exkluzivně pro Rádio Retro vyprávějí cestovatelé Petr Horký a Miroslav Náplava, rozhlasoví moderátoři Lucie Výborná nebo Vladimír Kroc a nejmladším snímkem hlasu Miroslava Zikmunda jsou jeho úvahy o výrazných epochách naší moderní historie z roku 2014.

Spustit audio