Pyrotechnici ve Vrběticích odstranili nebezpečný granát. Část evakuovaných už smí domů

6. prosinec 2014

Týmu pyrotechniků se podařilo odstranit granát ze střechy muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Kvůli hrozbě exploze muselo v poslední době blízké vesnice opustit postupně asi 2000 lidí. Část z nich se může od dnešního podvečera vrátit domů, o ostatních se rozhodne zítra.

Sklad ve Vrběticích poprvé vybuchl na počátku října. Když už se zdálo, že se situace uklidňuje, ozvaly se na začátku prosince z jiného místa výbuchy nové.

Včera kvůli nim museli opustit své domovy lidé z Lipové a Haluzic, dnes ráno k nim přibyli i obyvatelé Vlachovic a Vrbětic a evakuovat se musela také bývalá zbrojovka Vlárské strojírny a vlaková stanice Bohuslavice nad Vláří.

Konkrétním důvodem pro poslední přesun byl asi čtyřicetikolový granát, který vězel ve stropě jednoho stavení v areálu muničního skladu.

„Jenom díky tomu, že byl zavěšen na určitých výztuhách – takových jakoby kovových nitkách – tak neprorazil dolů, do prostor, kde se nacházely podobné výbušniny,“ přiblížil policejní prezident Tomáš Tuhý.

Pyrotechnikům se podařilo granát odstranit. A od dnešního večera se lidé z Vlachovic a Vrbětic už zase mohou vrátit domů.

„Ti, kteří se nebudou chtít vracet domů z objektů ministerstva vnitra, ministerstva financí a lázeňských domů tam, kde jim stát umožnil přechodný azyl, tam mohou zůstat do zítřejšího rána a vrátí se do svých domovů tedy až zítra, ale dnes v 17.30 bude ukončena evakuace těchto dvou obcí nebo této obce plus oblasti nádraží,“ uvedl krátce před půl šestou po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ostatní lidé si budou muset na návrat do svých domovů počkat nejméně do zítřka. „Pyrotechnici ještě budou prohlížet ráno jeden objekt a teprve následně rozhodne velitel opatření o tom, jestli bude zítra ukončena evakuace i zbytku těchto obcí,“ doplnil Chovanec.

Další novinkou pro lidi v okolí skladu je 350 vojáků, kteří přijdou pomáhat policistům s ostrahou areálu. „Jde nám o to, aby skutečně ostraha areálu byla důsledně a důkladně zajištěna,“ poznamenal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ten také na jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které se konalo ve Slavičíně, ujistil představitele okolních obcí, že odvoz munice z Vrbětic – který se kvůli novým výbuchům zastavil – je i dál cílem vlády.

„Bude obnoven, jakmile pro to z hlediska bezpečnosti budou vytvořeny dostatečné podmínky,“ řekl Sobotka.

Nebezpečná práce

Pyrotechnici se postupně snaží areál skladu od munice vyčistit. Komplikuje jim to fakt, že pracují v zarostlém terénu i to, že výbuch rozmetal dělostřelecké a letecké náboje do širokého okolí a že je munice více či méně poškozená.

„Vlastně každý ten kousek munice, který se tam nachází, musí pyrotechnik samostatně posoudit, do jaké míry je poškozený a zda je možné s touto municí manipulovat, nebo zda se musí zničit na místě,“ přiblížil postup specialistů soudní znalec v oboru výbušnin a bývalý policejní pyrotechnik Karel Koubík.

Areál vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích

Na videozáběrech z místa výbuchu lze vidět pyrotechniky ve speciálních oblecích. Takový mundúr však podle Koubíka chrání jen do určité míry.

„Jedinou ochranou, stoprocentní ochranou pyrotechnika při práci s municí, jsou jeho znalosti, dovednosti, jeho rozvaha a tak dále,“ poznamenal Koubík.

„Uvědomme si, že v současnosti tam ti pyrotechnici pracují s takovou municí, která prostřeluje tanky, prostřeluje pancíře, ničí obrněnou techniku, takže tam té trhaviny je v té munici tak velké množství, že kdyby došlo k výbuchu v bezprostřední blízkosti pyrotechnika, tak mu ani ten oblek nepomůže,“ dodal Koubík.

Čtěte také

autoři: , kov , vok , msi
Spustit audio