Pussy Riot za svou protiputinovskou modlitbu stále sedí

21. duben 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Ruské bezpečnostní a vyšetřovací orgány prodloužily již tuto středu vyšetřovací vazbu tří členek punkové skupiny Pussy Riot, které mělo podle zákona trvat nejdéle dva měsíce. Vyšetřovatelům však tato lhůta nakonec k vyšetření okolností únorové události v moskevském chrámu Krista Spasitele nestačila. Dívky tam nečekaně zazpívaly punkovou modlitbu za odstranění Putina. Rozdělili ruskou společnost a teď jim hrozí sedmileté tresty.

Vyšetřovatelé při čtvrtečním soudním státní neupřesnili, do kdy ještě hodlají na kauze pracovat, ale taganský soud zatím vazbu prodloužil o dva měsíce, do 24. června. Advokát tří obviněných žen Nikolaj Polozov ovšem znovu zopakoval, že během dvou měsíců se v případu neděje nic – ani výslechy, ani konfrontace obviněných se svědky, ani odborné expertízy.

Názory se přitom nápadně různí. Kupříkladu šéf prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov již minulý týden vystoupil proti prodlužování předběžné vazby. „To, co ty tři ženy udělaly, je drobné výtržnictví, zasluhující maximálně administrativní trest,“ prohlásil Fedotov.

Za velmi tvrdý ortel se ovšem přimlouvá hlava Ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill.

„Objevují se lidé, kteří tuto svatokrádež omlouvají, zlehčují ji a snaží se tento děsivý čin vykládat jako kratochvilný žert. A je smutné, mé srdce nad tím puká hořkostí, že mezi nimi jsou i takoví, kteří si říkají pravoslavní.“

Tomu, a vlastně celé konzervativní části pravoslavné církve, břitce oponuje známá ruská publicistka a vnitropolitická analytička Julie Latyninová.

„Abych pravdu řekla, ne úplně to všechno chápu. V evangeliu se přece říká: Žehnejte těm, kdo vás proklínají, žehnejte těm, kdo vás nenávidí, modlete se za ty, kdo vám ubližují. Naše pravoslavná církev si patrně čte v nějakém jiném evangeliu.“

Ruská společnost se v hodnocení punkové bohoslužby výrazně rozdělila a z celého případu vychází nejproblematičtěji právě pravoslavná církev, která byla v postsovětské době považována možná za jedinou respektuhodnou mravní sílu v zemi.

Jinak se tu a tam ozvou i soudy velmi bizarní. Kupříkladu popová hvězda a národní umělkyně SSSR Alla Pugačovová prohlásila, že „ty holky zcela bez talentu si potřebovaly udělat reklamu, a to se jim podařilo“. I žlučovitá stárnoucí estrádní primadona je však toho názoru, že „sedět by za to neměly“.

Taganský soud ale ve čtvrtek konstatoval, že členky skupiny Pussy Riot spáchaly předem připravený a velmi nebezpečný trestný čin. Otázkou číslo jedna tak i po tomto týdnu zůstává, jakou podobu bude mít definitivní trest, jehož se mladé hudebnice nakonec dočkají.

autor: ldo
Spustit audio