Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Zahájení sezony v Jáchymově a Kynžvartu i dětský den

23. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 24. května

Přírodní amfiteátr v Lokti nabídne po 17:00 sérii koncertů. Zazpívá tam zpěvačka Maggie Reilly, zahraje kapela Precedens a hudbu Electric Light Orchestra připomene kapela Phila Batese.

Zábavný večer Alfa kvíz začne od 18:00 v sokolovském klubu Alfa. Soutěžit tam budou pod heslem Probuď v sobě Einsteina! čtyř až osmičlenné týmy.

Čtěte také

Komedii Listopad uvidí od 19:30 návštěvníci karlovarského městského divadla. Inscenace vtipně a břitce komentuje stav současné vysoké politiky i společenské nešvary, se kterými se setkáváme.

Chebská Galerie 4 zve na Černé kovboje - výstavu portrétních fotografií a sociálního dokumentu německého týmu fotografů. Chtěli zachytit dědictví černošských kovbojů a sledovat jejich přechod do dnešního světa. Zaměřili se také na úlohu žen a dívek v této komunitě.

Jak maloval v 80. letech a v současnosti mistr Vladimír Novák, zjistí návštěvníci karlovarské Galerie umění. Výstava prací zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, se jmenuje Život je krátký a krátký je čas.

Čtěte také

V chebském muzeu se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Ve sklepení sokolovského zámku mohou návštěvníci obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před třiceti lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

Sobota 25. května

Jáchymov zahajuje lázeňskou sezonu. Oslavit její příchod můžete například v lázeňském parku, kde je připraven program od 10 do 22:00. Zahraje například hornická kapela Barbora, kapely Výměna 73, KVeen revival. Představí se i Ester Kočičková a Arnošt Frauenberg. Večer uzavřou písničky Jiřího Schelingera v podání kapely Dry Band.

Dětský den na Rolavě nabídne od 14:00 do 18:00 bohatý program, spoustu zábavy. Chybět nebude velká pouť, hasičská show a dorazí i kouzelník. Vstupné je zdarma.

Lázeňská sezona začíná také v Lázních Kynžvart, kde připravili i program pro děti. Akce začne v 10:00 průvodem mažoretek z náměstí do lázeňského parku k altánu pramene Richard. Od 14:00 budou v parku dětské atrakce, tvořivé dílničky, ukázka hasičské techniky, malování na obličej a tetování, jízdy na koních, lukostřelba a taneční program. Odpoledne uzavře od 17:00 vystoupení kapely Kujme Pikle Band.

Akce Ašské sklepy nabídne kulturní program na terase kulturního centra LaRitma. Od 12:00 až do pozdní noci tam vystoupí například Petr Bende s cimbálovkou, dudácká kapela Schumák, kapela Stupava nebo hudební trio Asi?!

Letohrádek v Ostrově pořádá Zahradní slavnost, inspirovanou aktuální výstavou. Nese název Říká se, že Nová vlna je mrtvá! Vstup do všech expozic bude zdarma. V programu se v době od 13:00 do 20:00 představí Divadlo Letadlo se svojí Cestou kolem světa nebo sbor Orbis Pictus. Připraven je i blok výtvarných dílen.

V přírodním amfiteátru v Lokti otevřou od 14:45 Beatovou síň slávy. V programu akce zahrají B.S.P., David Koller, Turbo, Balage Band a Steven's.

Zájemci se mohou v Mariánských Lázních vydat do parků po stopách zahradního architekta Václava Skalníka. Sraz je v 15:30 před Turistickým informačním centrem.

Poprocková kapela A basta! míří do karlovarského divadla Husovka. Zahraje tam od 19:30.

Neděle 26. května.

Karlovarské městské divadlo má na programu pohádku Ferda Mravenec. Dobrodružství slavného malého hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho hmyzích a zvířecích přátel, plné písniček, začne v 15:00.

Bránu svým obdivovatelům otevírá hrad Loket. Prohlédnout si tam můžete třeba vězení s expozici útrpného práva. V budově markrabství je vystavena originální část loketského meteoritu, který patří k nejstarším nálezům svého druhu na světě.

Čtěte také

V ašském muzeu zaujme výstava Sedmdesátky. Na fotografiích a dalších dokumentech přibližuje, jak se ve městě žilo v době normalizace.

K návštěvě zve také Muzeum Mattoni v Kyselce. Návštěvníci v bývalé stáčírně Löschnerova pramene uvidí například plastickou mapu času, historické artefakty i krátké filmy z historie.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio