První závod na letošní olympiádě, smíšenou štafetu, má biatlonistka Markéta Davidová jet 5. února. Zatím bojuje se zimou

Pohoda před nejdůležitějšími závody posledních čtyř let vypadá jinak. Biatlonistce Markétě Davidové komplikuje život před olympijskými hrami v Pekingu velká zima i vítr. A nezamilovala si ani tamní tratě.

„Je tady opravdu zima, ale víc to podle mě dělá ten vítr. Kdyby tolik nefoukalo, bylo by to v pohodě, protože ta zima je taková suchá, ale s tím větrem to je mazec,“ svěřuje se Markéta Davidová s prvními dojmy ze zimní olympiády v Číně.

Na minulé olympiádě byla benjamínkem, teď patří mezi největší medailové naděje české výpravy. V Pekingu si i ona zvyká na dosud neznámý biatlonový areál a také tamní počasí. Tři dny před prvním olympijským závodem si také o tom s Markétou Davidovou povídal reportér Jan Suchan.

Jak Markéta Davidová bojuje s čínskou zimou? Jaké jsou její dojmy po prvních trénincích a jak hodnotí připravené tratě? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jan Suchan , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.