První romský historik v Československu Bartoloměj Daniel stál u zrodu Muzea romské kultury. 17. října 2024 by oslavil sté narozeniny

17. říjen 2024

Bartoloměj Daniel je významnou romskou osobností, která stála u zrodu Muzea romské kultury v Brně a získala jeho cenu za celoživotní přínos pro dokumentaci, výzkum, popularizaci a prezentaci kultury, řemesel, jazyka a historie Romů.

Bartoloměj Daniel byl první romský absolvent studia historie a první romský historik v českých zemích. Narodil se v 17. října 1924 v západoslovenském Šaštíně v rodině kováře a už během studia českých dějin a archivnictví na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy se zaměřoval na dějiny Romů. Svému odbornému zaměření se mohl věnovat až v době existence Svazu Cikánů-Romů v letech 1969–1973. Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová o něm kdysi pro pořad O Roma vakeren řekla:

„Bartoloměj Daniel byl legendou ještě předtím, než v roce 1991 Muzeum romské kultury vzniklo, a to proto, že už ve Svazu Cikánů-Romů na konci 60. let byl vůdčí osobností, která začala vytvářet sbírky pro chystané muzeum. Jezdil do terénu a pracoval na unikátní sbírce starého romského kovářství, která se naštěstí dochovala a kterou jsme získali do našich sbírek, když jsme muzeum založili.“

Činnost Svazu Cikánů-Romů však ukončil komunistický režim. Bartoloměj Daniel byl spolu s řadou dalších jeho členů prohlášen za disidenta a v období normalizace se živil v různých dělnických profesích. Na lepší časy se začalo blýskat až v roce 1991 při založení Muzea romské kultury. Pokračuje Jana Horváthová:

„Pana Daniela znovu přemluvili ke spolupráci s muzeem. Zasloužil se o to můj otec, inženýr Karel Holomek, který Bartoloměje znal právě ze Svazu, protože sám byl vedoucím kovářské dílny v Nevo Dromu. Věděl dobře, že když chceme zakládat muzeum, tak bez Bartoloměje by to bylo pokulhávající. Jenže on už byl v té době poměrně znechucený, nevěřil tomu, že by se to mohlo podařit, protože zažil velký neúspěch při likvidaci Svazu a při rozprášení sbírek. Tehdy ještě netušil, že jeho sbírka kovářství se ještě někde najde a bude potom uložena v našem zlatém fondu. Takže náš otec ho přesvědčil a Bartoloměj začal pro muzeum velmi nadšeně pracovat. Byl to skutečný buditel, kterého Romové milovali, protože on dokázal příběhy z dějin Romů lidi nadchnout. Já si myslím, že on byl z rodu paramisarů, pohádkářů, protože dokázal poutavě o historii vyprávět. Dodnes na něj hodně vzpomínají a mají ho rádi, a to je dobře.“

Bartoloměj Daniel napsal také knihu, což při předávání Ceny Muzea romské kultury v roce 2021 zmínila moderátorka večera Alica Sigmund Heráková.

„V roce 1994 vydala Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci jeho monografii Dějiny Romů. Tato kniha byla oceňovaná především pro svůj popularizační přínos. Nejen z této práce je ale znát jeho bytostný vztah k romské identitě, k romství. První romský historik v českých zemích, skromný a pracovitý člověk, hrdý Rom Bartoloměj Daniel docházel do Muzea romské kultury až do konce svého života. V pátek 9. listopadu 2001 se naposledy rozloučil se svými kolegy. Rozpracovaný článek na jeho stole už zůstal nedokončený.“

Bartoloměj Daniel byl prvním romským autorem v Česku, který publikoval dílo o dějinách Romů. Kniha Dějiny Romů se dočkala i překladu do němčiny. Cenu Muzea romské kultury za rok 2021 obdržel in memoriam.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.