První pomoc učí už ve školkách, seniorům zajišťuje dopravu. I tak pomáhá Český červený kříž

13. březen 2024

V Setkání u mikrofonu se v roli moderátorky představila Jiřina Brychcí, starostka Krajského sdružení hasičů Libereckého kraje a Okresního sdružení hasičů Jablonec nad Nisou. Z dobrovolnické oblasti je i Ludmila Fidlerová, ředitelka jabloneckého Oblastního spolku Českého červeného kříže, která usedla do pomyslného křesla pro hosta.

„Náplní Červeného kříže jako takového je pomáhat lidem, a je úplně jedno v jakém hledisku. Takže při katastrofách, při mimořádných událostech, při válečných konfliktech, prostě při všem, co kohokoliv napadne. My v tom pokračujeme, chceme pomáhat lidem a zmírňovat utrpení,“ přiblížila činnost dobrovolníků ředitelka jabloneckého spolku.

Kromě něj působí v Libereckém kraji ještě oblastní spolek v Semilech a v Liberci. Pod nimi jsou v našem regionu ještě takzvané místní skupiny. V jabloneckém okresu jsou v Železném Brodě, v Tanvaldu a v Jablonci Střed a na Šumavě.

„Určitě největší naší náplní jsou kurzy první pomoci - pro děti, dospělé, hasiče, profesionály, ozbrojené složky… Tam školíme základy v poskytování první pomoci, ale i velké kurzy, jako je zdravotník zotavovacích akcí a podobně,“ přiblížila Ludmila Fidlerová. První pomoc neučí jablonečtí dobrovolníci jenom na kurzech, ale i soutěže pro děti, tábory, příměstské tábory anebo kroužky mladých zdravotníků.

„Začínáme úplně s těmi nejmenšími v mateřských školkách. Tam je to vždycky takovou hravou formou, popovídání si, naučení základů telefonních čísel. Obvazujeme se, obvazujeme paní učitelky. To děti nejvíc baví, takže když začnou vázat paní učitelky, tak odchází jako mumie. A to je prostě pro děti úžasný. A pak si nějakým způsobem vysvětlíme takový ten základ, že mají zavolat někoho dospělého, aby si dokázali poradit v nějaké krizové situaci,“ nastínila Ludmila Fidlerová.

Kromě dětí pomáhá jablonecký Červený kříž také seniorům, pro které provozuje takzvanou Senior dopravu. Ta jezdí v Jablonci nad Nisou a v Tanvaldu. „Vozíme seniory různě, kamkoli si řeknou. Lékař, kafíčko, pokec…“ upřesnila Fidlerová s tím, že služba je částečně hrazená přímo seniory.

Jak vypadá výuka první pomoci na školách vyšších stupňů? Kde provozují jablonečtí dobrovolníci kroužky mladých zdravotníků? A jak vypadá tábory pořádané Červeným křížem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.