Prozkoumat svět Jana Amose Komenského můžou návštěvníci písecké Sladovny v kreativní laboratoři

28. březen 2022 10:13

Přesně 430 let uplynulo od narození českého velikána Jana Amose Komenského. Prozkoumat jeho svět můžou v pondělí návštěvníci Sladovny v Písku. Připravili tam pro ně kreativní laboratoř. Ti, kteří přijdou, se navíc budou podílet na přípravě velké letní výstavy o Komenském, která v galerii právě vzniká.

„Tady jsme u stolku, kde zkoumám Komenského a to, jak se učit vnímat svět všemi smysly. Takže tu zrovna voním k cedrovému dřevu, zkoumám skrze zvuky, dotykem a ještě se snažím objevit, jak funguje ten šestý smysl,“ popisuje svou aktuální práci ředitel Sladovny Adam Langer.

Právě do místnosti, kde umělci i badatelé připravují novou výstavu, přijdou návštěvníci kreativní laboratoře. „Kromě toho, že přímo tady vzniká koncept výstavy, tak sem mohou vstupovat lidé, kterým představujeme nás a zároveň oni s námi mohou pracovat na objevování Jana Amose Komenského, přinášet inspiraci a také se tak stát spoluautory té velké výstavy,“ potvrzuje Adam Langer.

Laboratoř se v pondělí otevře rovnou dvakrát. „Bude otevřena od 13.30 hodin na hodinu a půl a podruhé od 15.30 hodin. Je připraven takový workshopový program, návštěvníci se mohou ponořit do světa Komenského, navzájem se inspirovat, hrát si a bádat,“ uvádí mluvčí Sladovny Karolína Voráčková.

Výstava by měla být takovou poutí po Sladovně. „Bude to cesta skrze budovu. V jedné části budou lidé objevovat životní etapy Komenského, silné okamžiky jeho života, potom projdou laboratoří, kde budou objevovat dílo a myšlenky, a nakonec budou, jak doufáme, hledat cestu k sobě a tomu, jak být správným člověkem, jak hledat svou budoucnost, pokládat si správné otázky,“ nastiňuje Adam Langer.

Výstava o Janu Amosovi Komenském v písecké Sladovně se veřejnosti slavnostně představí v rámci festivalu Pískoviště 13. května.

Spustit audio

Související