Provodova paráda, smolný vlastenec a radost soupeře. Nejlepší momenty ze zápasu proti Portugalsku

19. červen 2024

Fotbalová reprezentace má za sebou úvodní zápas na mistrovství Evropy proti Portugalsku. Přestože svěřenci trenéra Ivana Haška museli skousnout porážku 1:2 v nastaveném čase a utkání tak pro ně skončilo prohrou, našly se i světlé momenty. Tím nejzářivějším byl úvodní gól Lukáše Provoda, který poslal český tým do vedení. Připomeňte si zápas z pohledu komentátorů Radiožurnálu Sport Mirka Vasiće a Pavla Tylšara.

V portugalské sestavě podle očekávání nechyběl kapitán Cristiano Ronaldo, jenž si jako první v historii zahrál na šestém Euru. Rekord zapsal i obránce Pepe, v 41 letech a 113 dnech se stal nejstarším hráčem historie kontinentálních šampionátů.

Ve čtyřicetitisícové Red Bull Areně panovala už dlouho před výkopem vynikající atmosféra. Podle odhadů dorazilo asi 15 tisíc českých fanoušků, kteří měli v hledišti mírnou početní převahu. Krátce po výkopu se nad Lipsko přihnala bouřka, už druhá během dne, a silný déšť skrápěl trávník i v dalším průběhu.

Český tým se od úvodu bránil a v první půli držel míč jen 27 procent času. Favorit začal hrozit až v druhé polovině úvodního dějství.

Ve 24. minutě Fernandes tečovanou střelou těsně minul, ve 32. minutě pak vysunul kolmicí na hranici ofsajdu stojícího Ronalda, ale proti nejlepšímu střelci reprezentační historie i evropských šampionátů zasáhl brankář Staněk.

Už v nastavení první půle vypálil Ronaldo, ale radost z gólu, jímž by se stal nejstarším střelcem v historii Eura, mu sebral Jindřich Staněk.

Góly až po poločase

Portugalci měli územní převahu i po změně stran, i když už ne takovou. V 59. minutě Hranáč v poslední chvíli srazil skluzem přihrávku před branku. Krátce poté, co Hašek poslal na trávník střídající Onřeje Lingra s Mojmírem Chytilem, Češi z naprosto ojedinělé akce udeřili.

Po centru z levé strany zachytil míč Coufal, přiťukl před vápno Lukáši Provodovi a ten v 62. minutě s lehkou pomocí tyče z první střely outsidera na branku překonal Costu.

Portugalci však hned za sedm minut srovnali. Staněk vyrazil hlavičku Nuna Mendese před branku jen do nohy spoluhráče Robina Hranáče, od něhož se míč nešťastně dostal do sítě. Reprezentanti i v pátém utkání od nástupu Haška inkasovali.

Otočit stav mohl Bernardo Silva, ale Staněk jeho ránu vyrazil, stejně jako Vitinhův pokus ze 78. minuty.

Na opačné straně střelu střídajícího Baráka zblokoval obránce a Souček těsně minul. V 87. minutě dostal z dorážky balon do sítě střídající Diogo Jota, ale gól neplatil kvůli těsnému ofsajdu Ronalda, který předtím hlavičkoval do tyče.

V druhé minutě nastavení už čtvrtý největší favorit šampionátu slavil. Hranáč ve vápně zastavil přízemní centr jen za sebe a střídající jednadvacetiletý Francisco Conceicao se zblízka dočkal své první branky za reprezentaci.

Hašek na lavičce české reprezentace prohrál až desátý zápas, před lednovým nástupem vedl národní tým bez porážky už v pěti duelech v roce 2009.

Spustit audio

Související