Protivládní protesty v Kyjevě doprovázel střet demonstrantů s těžkooděnci

19. leden 2014

Na kyjevském náměstí Nezávislosti opět protestovaly tisíce nespokojených Ukrajinců proti politice vlády a prezidenta. Několik tisíc rozhořčených demonstrantů pak zaútočilo na policejní síly.

Do centra Kyjeva dnes podle agenturních zpráv dorazilo více jak 100 tisíc lidí. Nelíbí se jim hlavně nově schválené zákony, které zásadně omezují občanské svobody.

Část demonstrantů se pak pustila do střetu s pořádkovými silami. Potyčky se odehrávaly na ulici, která vede k sídlu vlády a je už několik týdnů blokována kordonem policistů.

Lidé házeli na policisty petardy, snažili se zapálit dokonce jeden policejní autobus. Těžkooděnci proti nim použili slzné granáty a na místo stáhli i vodní dělo. Podle ukrajinského ministerstva vnitra bylo při střetech zraněno asi 20 policistů.

Opozice se od provokatérů distancovala. Podle opozičního lídra Vitalije Klička může ukrajinská vláda situaci uklidnit, když vyslyší hlas lidu: „Viktore Janukoviči, nezhoršujte dál situaci. Nepopuzujte lidi proti policii nebo policisty proti lidem. Jediným řešením jsou v téhle situaci předčasné parlamentní a prezidentské volby.“

Tisíce Ukrajinců protestují v centru Kyjeva téměř dva měsíce. Prvotní příčinou bylo nepodepsání asociační dohody s Evropskou unií.

autor: pev
Spustit audio