Protikorupční policii povede Jaroslav Vild, který jednotku dočasně vedl

30. září 2014
Zprávy

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality od zítřka povede Jaroslav Vild, doporučila ho speciální odborná komise. Vild byl jediným kandidátem na tento post. Dříve působil jako náměstek ředitele protikorupční jednotky a v poslední době byl pověřen jejím řízením.

Podle mluvčí Policejního prezidia Jany Macalíkové má Vild dlouholetou praxi:

„Plukovník Jaroslav Vild dříve působil jako vyšetřovatel hospodářské trestné činnosti, později v různých vedoucích pozicích na tehdejší správě západočeského kraje v Plzni.“

Za posledních sedm let se v čele elitního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality vystřídalo pět ředitelů. Podle Davida Ondráčky z organizace Transparency International je třeba, aby útvar začal pracovat jako celek:

„Moje zkušenost je taková, že na útvaru funguje celá řada velmi kvalitních profesionálů a policistů, kteří dělají práci výborně, ale jako celek. Útvar má výrazně navíc a v rivalitě s dalšími útvary pokulhává.“

Posledním ředitelem, kdo předčasně odešel, byl v létě Milan Komárek. Vysvětlil to osobními důvody. Ve vedení policie ale zůstal, šéf sboru Tomáš Tuhý mu nabídl místo přímo na Policejním prezidiu.

Protikorupční policie řeší nejzávažnější hospodářské delikty, v poslední době to je třeba případ údajně zmanipulované zakázky za 150 milionů v Nemocnici Na Homolce.

Oficiálně se Vild ujme funkce od 1. října.

autor: mch
Spustit audio