Proti plánované silnici Srnčím dolem budou protestovat lidé v Jablonci

25. leden 2012

Ani několik měsíců trvající diskuse nepřesvědčily odpůrce plánovaných změn v Jablonci nad Nisou. Sejdou se proto 25. ledna odpoledne na schodech před radnicí, aby proti změnám v územním plánu protestovali.

Nově vzniklé občanské sdružení Srnčí důl se vymezuje proti stavbě vnitřního městského obchvatu, který má vést právě tímto oblíbeným přírodním parkem. Protestující také odmítají to, že by se měl Jablonec dál rozrůstat do krajiny – mnohé pozemky v okrajových čtvrtích se totiž mají stát stavebními parcelami. Tvrdí že plánovaná výstavba města odřízne obyvatele od přirozeného přírodního zázemí.

Minulý týden proto poslali zastupitelům svůj návrh k pokynům pro zpracování nového územního plánu. Chtějí, aby se trasa plánovaného vnitřního obchvatu vrátila tam, kde s ní počítá současný platný územní plán.

Vedení jablonecké radnice považuje dnešní protest za zbytečný. Starosta Petr Bajtl upozornil, že prostor pro diskuzi byl velký – radnice pořádala víc veřejných setkání s občany než kolik jim ukládá zákon.

Nicméně je pravda, že se v konceptu územního plánu za několik posledních měsíců diskuzí nic zásadního nezměnilo. Radnice i architekti tvrdí, že jejich návrh je kompromisní a připomínky, které lidé vznášejí, už odborníci posoudili při vytváření konceptu. Výbor pro územní plánování ho proto doporučil zastupitelům schválit.

Zastupitelé budou o návrhu územního plánu hlasovat 26. ledna. Český rozhlas Sever bude samozřejmě o výsledku hlasování informovat – jak ve svém vysílání, tak na webových stránkách.

autor: leš
Spustit audio