Proti Jiřímu Pernesovi je vedena kampaň

2. březen 2010
Ozvěny dne

V souvislosti s vážným "odhalením" toho, že historik a budoucí ředitel Ústavu pro zkoumání totalitních režimů Jiří Pernes studoval více než rok večerní univerzitu marxismu-leninismu, tedy takzvaný VUML, se objevuje mnoho černobílých, tvrdých a zjednodušených tvrzení.

Takže - bylo by jistě dobře, kdyby Jiří Pernes žádný VUML studovat nezačal a nenapsal tirádu na rok 1948 na úvod své publikace o Slavkově. Bylo by to takové hezčí a více sexy: koneckonců v české politice - když Jan Ruml v roce 1992 vstoupil do ODS - už jednou existovalo heslo "Honza Ruml nemá VUML!".

Většině morálních soudců bych ale rád připomněl to, že zkoušky z marxismu-leninismu dělali absolventi všech vysokých škol v době normalizace, respektive od roku 1970 do roku 1989. Například na Vysoké škole ekonomické existoval zvláštní Ústav marxismu-leninismu, jehož čtyřmi kurzy musel projít každý budoucí inženýr. Příznačné také je, že leckdo z horlivých diskutérů si plete vysokou školu politickou ÚV KSČ - zde se udílel zlopověstný titul RsDr - právě s Vumlem.

Mimochodem - o důvod navíc, aby si pod kuratelou ústavu společnost připomněla i mnohé takzvané měkčí aspekty totality: od SRPŠ přes SČSP, přes spartakiády, kádrováky a třeba právě VUML... Ale zpět k tomu podstatnému. Samozřejmě, že česká společnost mohla ústav koncipovat více jako jakýsi patetický monument a do jeho čela (alespoň do funkce čestné) postavit někoho stejně zasloužilého, jako byl na Slovensku Ján Langoš, nějakou osobnost, kterou si spojujeme s odporem proti komunistickému režimu: třeba Jana Rumla, Jiřího Gruntoráda, Petrušku Šustrovou nebo Danu Němcovou. Pochybuji však, že by politické strany něco takového připustily.

Pokud se politici rozhodli, že v čele ústavu musí stát historik, výběr si automaticky zúžili. Buď se hlásí lidé, na které lze najít alespoň něco: třeba ten rok Vumlu. Nebo jsou příliš mladí a nezkušení. Jisté je, že s někým, jako je Jiří Pernes, v čele ústav asi přijde o jistý patos "boje proti komunismu". Ale má jinou šanci: méně patosu a více vědecké práce. On ten patos je ale vlastně trochu směšný, uvážíme-li, že jeho zakladatel Pavel Žáček sice nemá VUML, ale zato byl ve fakultním výboru SSM.

Vůči Jiřímu Pernesovi je zjevně vedena kampaň. Co to je například za formulaci "zatajil spolupráci s ČSSD" (to jsem našel na serveru Tyden.cz)? To se nesmí? Stejně podivné je vytahování Pernesova jména ze seznamu kandidátů tajné spolupráce. Tenhle seznam přitom vůbec nezakládá vědomou spolupráci. A dělat v 80. letech šéfa místního muzea ve Slavkově s pěti zaměstnanci? To je tedy opravdu zázračná, ba přímo raketová normalizační mocenská kariéra.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu