Proti bourání Hotelu Praha protestovalo sto lidí. PPF chce na jeho místě vybudovat školu a park

9. červenec 2013

Ekonomicky neudržitelný pohrobek komunistických papalášů, nebo vizionářská modernistická architektura, jedna z mála komplexních ukázek toho lepšího z 80. let? Obě charakteristiky patří k Hotelu Praha. Jeho nynější majitel – finanční skupina Petra Kellnera PPF – dnes potvrdil, že chce stavbu strhnout. A místo ní plánuje vybudovat soukromý park a nový areál své školy Open Gate. Proti záměru odpoledne protestovalo asi sto lidí.

Odpůrců bourání hotelu se u jednoho ze sídel finanční skupiny PPF sešlo zhruba 100 až 150. Objevili se ale i příznivci demolice, kteří byli převlečeni za někdejší komunistické pohlaváry a nesli transparenty podporující bourání.

Kellnerovu firmu ale demonstranti nezviklali. „PPF plánuje odstranit budovu bývalého Hotelu Praha a uvést pozemek do původního stavu, tedy zahrady. Tento objekt bude následně součástí areálu školy Open Gate a bude sloužit studentům k volnočasovým aktivitám,“ vysvětluje Radek Stavěl z PPF.

Demolici se už několikátou demonstrací snaží zabránit iniciativa nazvaná Vekslák bourá Prahu. Chce vyburcovat širší veřejnost, aby se o projekt začala zajímat a budovu podle návrhu kvarteta Paroubek - Navrátil - Černý - Sedláček zachránila.

„Je to docela ucelené dílo, které toto období reprezentuje. Je vybudované s obrovskými náklady, tuším 800 milionů korun. Myslím si, že bourání je poslední možná varianta,“ vysvětluje publicista Adam Gebrian, proč se připojil k iniciativě, která usilovala o zařazení Hotelu Praha na seznam kulturních památek.

Ministryně kultury Alena Hanáková (Starostové a nezávislí) této žádosti nevyhověla. Stalo se tak pouhé dva dny předtím, než oznámila svoji rezignaci. I to je okolnost, na kterou iniciativa Vekslák bourá Prahu upozorňuje.

Navíc zástupci iniciativy tvrdí, že k rozebírání stavby došlo ještě dříve, než byl návrh na zapsání Hotelu Praha na seznam kulturních památek zamítnut. Zmizelo tak to nejvzácnější - ceněné interiéry světově proslulých výtvarníků. Právě ty mohly být podle některých odborníků argumentem pro zachování stavby.


Hotel Praha se začal stavět v roce 1975, otevřen byl v květnu roku 1981. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Hotel navrhla čtveřice architektů – Jaroslav Paroubek, Arnošt Navrátil, Radek Černý a Jan Sedláček.

„Architektura Hotelu Praha patří mezi to nejunikátnější, co se v 70. a 80. letech v architektuře odehrálo. Je to stavba, která je srovnatelná se stavbami, jako je televizní vysílač Ještěd nebo Nová scéna Národního divadla od Karla Pragera,“ říká sochař a sympatizant iniciativy Vekslák bourá Prahu Pavel Karous.

„Ta stavba je zajímavá tím, že o nějaké desetiletí předčila dobu organické architektury. Ten jižní svah, který je skládaný z takzvané tekuté architektury nebo organické architektury, se dá připodobnit například k architektuře Jana Kaplického,“ dodává Karous.

„Že jsou artefakty zničené nebo prodané nebo odvezené z budovy je přece ten důvod, proč jsme se tady dnes sešli. Považujeme za nedobré, že v době, kdy se má vést nějaká veřejná diskuze, se majitel zbavuje toho, co je na stavbě nejzajímavější,“ zlobí se Karous.

Odborníci se na postoji k hotelu neshodují. Někteří si cení toho, jak je začleněna do terénu a kopíruje vrstevnice Hanspaulky. Jiní upozorňují, že betonový monoblok narušuje vilovou čtvrť a na takovém místě nemá co dělat.

Skupina PPF by chtěla hotel začít bourat letos v zimě, ještě ale nemá všechna potřebná povolení. Konečné slovo by mělo mít vedení Prahy 6.

autoři: zvl , mak , Michaela Vydrová , mka
Spustit audio

Více z pořadu