Prošetření kauzy podnikatele Arifoviče má být pro GIBS prioritou, řekl Chovanec

5. prosinec 2015

Generální inspekce bezpečnostních sborů má důkladně prověřit podezření, že brněnský podnikatel Arifovič vydíral byznysmeny. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD to označil za prioritu. Reportér Radiožurnálu Janek Kroupa nedávno upozornil, že Arifovič k zastrašování zřejmě využíval informace od policie.

Doma měl interní policejní dokumenty týkající se mimo jiné i pražských politiků a byznysmenů.

„Určitě budu žádat nového ředitele, aby to byla jedna z prioritních akcí, které by měli vyšetřit,“ řekl Chovanec.

„Pokud by se potvrdilo, že kdokoli v této zemi získává nestandardně velké množství policejních záznamů, které jsou neveřejné, notabene je zneužívá k trestné činnosti, tak to musí skončit,“ dodal.

Albin Arifovič za peníze nebo půjčku vlivným lidem sliboval, že se o ně policie přestane zajímat.

Jednomu pražskému právníkovi údajně tvrdil, že na něj policie vede spis. Za milion korun mu byl ochoten pomoct. Advokát, který chtěl zůstat v anonymitě, odmítl zastrašování komentovat.

Možné napojení na ÚOOZ

U Arifoviče doma nedávno GIBS našla citlivé policejní materiály, mimo jiné i na zmíněného právníka. Generální inspekce teď prověřuje, jestli dokumenty pochází z ÚOOZ.

Ředitel útvaru Robert Šlachta tvrdí, že o úniku nic neví. Osobní rozhovor odmítl, odpověděl pouze emailem.

„Nemám zdání, zda a případně jaké záznamy pan Arifovič má a odkud je případně získal. Já takové informace nemám a nevím ani o žádném případu úniku informací z našeho útvaru,“ napsal.

Nový šéf GIBS

Novým šéfem GIBS zřejmě bude nynější náměstek Michal Murín. V pátek to na jednání bezpečnostního výboru oznámil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Je to člověk, který přišel do GIBS zvenčí a není podle mého názoru zatížen těmi složitými mezilidskými vztahy, které se tam podle všeho v uplynulých letech rozvinuly,“ zdůvodnil předseda vlády.

Třiapadesátiletý Murín vystřídá ve funkci ředitele Ivana Bílka, který v listopadu rezignoval. Své vize představí v příštích týdnech.

„Budu klást velký důraz na to, aby GIBS vedla prověřování a vyšetřování podle trestního řádu. Jisté změny nebo kroky bude asi nutné učinit, jak organizační, tak i personální,“ nastínil.

V pondělí má o jeho nominaci jednat vláda. Pak může Sobotka Murína do funkce jmenovat.

autor: mch
Spustit audio