Problémy na silnici? Zelená vlna o nich ví!

24. květen 2010

Zapneme (auto)rádio, čekáme na zprávy a také na informace, jak moc zase budeme na našich silnicích trpět. Ať už jde o kolony, nefunkční semafory nebo rozmary počasí. Po celý rok se snažíme vyhnout různým objížďkám a dalším komplikacím. Víme o nich, protože nám je hlásí. Na Zelené vlně Radiožurnálu.

Dopravní zpravodajství je v našem vysílání už přes 35 let samozřejmostí. Na Radiožurnálu dostanete informační servis o situaci na silnicích celé republiky, o průjezdnosti velkých měst a v tak zvané rozpojované části i zvlášť z metropole. Odkud se k nám ale taková dopravní informace dostane? A kdo jsou ti, kteří se s námi o ni podělí?

Zelená vlna celoplošně, v Praze a v regionech

Na Radiožurnálu vysíláme dopravní zpravodajství z celé České republiky, tedy celoplošně. Pokud se chystáte k cestě do jiného města nebo kraje, nabízíme vám v pravidelných intervalech přehled toho nejdůležitějšího, co se na českých a moravských silnicích děje.

Kolony aut - ilustrační foto

V roce 2002 (u příležitosti summitu NATO) jsme naše dopravní vysílání rozšířili o speciální službu - dopravní informace pro Prahu a okolí. Jde o tak zvanou rozpojovanou Zelenou vlnu.

Ať už tedy v hlavním městě bydlíte, do něj přijíždíte, nebo jím pouze projíždíte, podrobně vás informujeme o situaci v ranní špičce a také v pátek odpoledne, kdy Prahu opouštíte. V jednu chvíli se tak na vysílačích Radiožurnálu podle jejich umístění přenáší dvě různé dopravní relace – celostátní a informace určené pro posluchače v Praze a okolí.

Vysílací časy Zelené vlny na Radiožurnálu:

pondělí–čtvrtekpátekjak častovíkendyjak často
celoplošné vysílání
5.30–9.00každou čtvrthodinu8.30–19.30každou půlhodinu
9.00–19.30každou půlhodinu
rozpojovaná, tzv. pražská Zelená vlna na frekvenci 94,6 MHz6.15–10.306.15–10.30 a 15.30–19.00každou půlhodinu

V případě naléhavých dopravních informací vstupuje Zelená vlna do vysílání kdykoliv, kdy je potřeba, v mimořádných relacích. V období letní turistické sezóny navíc aktuálně zařazujeme přehled sjízdnosti a průjezdnosti hlavních silničních tahů v Evropě. V zimě se zaměřujeme na sjízdnost na českých i zahraničních horách.

Zelená vlna v regionech

Každý region je něčím specifický – tedy i z hlediska dopravního vysílání. Kromě tradičního zpravodajství z našich silnic tak posluchače bude například v jižních Čechách nejvíce zajímat, jak se dostat k řekám v době vodácké sezóny. Ve východočeském kraji pak v zimním období nejen množství sněhu a síla ledu na horách, ale také potřeba řetězů a tak dále.

Na Radiožurnálu uslyšíte, co se děje na hlavních silničních tazích v regionech. Podrobnější dopravní informace ze svého kraje uslyšíte ve vysílání našich regionálních stanic.

Jak víme, co se děje…

Pro sběr dopravních informací využíváme několika zdrojů. Mezi nejdůležitější patří dobrovolní dopravní Zpravodajové Zelené vlny, callcentrum Zelené vlny ČRo a společnosti Global Assitance (kam Zpravodajové ZV volají informace o dopravní situaci) a motohlídky Českého rozhlasu. Dalším důležitým zdrojem je Národní dopravní informační centrum. To shromažďuje data o dopravě od Policie ČR, hasičů a dalších složek Integrovaného záchranného systému (IZS), krajských správ, odtahových služeb, posluchačů dalších rádií, Ředitelství silnic a dálnic a podobně. V době výkyvů počasí zahrnujeme do dopravního zpravodajství také informace z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Logo

Zpravodajové Zelené vlny

Jedná se o registrované řidiče-dobrovolníky, kteří se často pohybují především na českých silnicích i dálnicích a mají mobilní telefon. Při svých cestách poskytují aktuální informace o všem, co ovlivňuje bezpečnost a plynulost silničního provozu. Když narazí na dopravní komplikace (nebo naopak zjistí, že pominuly), volají je do callcentra Zelené vlny a Global Assistance na bezplatné číslo 800 12 20 12.

Jsou pravidelně školeni, jak mají dopravní informace vyhodnocovat a předávat. Jejich snahu pomoci všem ostatním řidičům se jim snažíme oplatit různými bonusy – například zvýhodněnými vstupy na motoristické nebo kulturní akce.

V současnosti jsou aktivních Zpravodajů Zelené vlny téměř 4 tisíce. Tak unikátní a hustou síť registrovaných pomocníků na silnicích nemá žádný jiný subjekt v České republice.


Motohlídky Českého rozhlasu

Na silnicích Prahy a okolí je vídáte od jara až do prvního sněhu. Kolegové na dvou skútrech projíždějí hlavním městem a do redakce, nebo přímo vám v živých vstupech do vysílání, hlásí, co se děje v provozu.

Radí, kudy jet a kterým místům se vyhnout. Monitorují aktuální situaci, uzavírky a další dopravní omezení. Dojde-li k nehodě nebo jiné nepředvídatelnosti, informují řidiče, jakým způsobem zkomplikovala průjezd metropolí a jestli došlo ke změně. Zkrátka šetří všem na silnici čas – a nervy.

Nejvíc jejich službu ocení řidiči v pátek odpoledne a v pondělí ráno – tedy při „hromadném úprku“ z Prahy a při pondělním návratu za prací.

RDS (Radio Data System)

RDS-TMC navigace

RDS je systém určený k přenosu doplňkových informací v sítích VKV (nebo-li FM) rádiových vysílačů. V dopravním zpravodajství využíváme několik funkcí RDS:

RDS-TP (traffic program) – tímto kódem se identifikují stanice, které vysílají dopravní hlášení. V autorádiích, které funkci TP podporují, je možné automaticky přijímat dopravní hlášení, které je vysíláno různými stanicemi.

RDS-TA (traffic announcement) se sepne v momentě, kdy stanice vysílá dopravní hlášení. Funkci je opět nutné nastavit v autorádiu. Díky ní je možné například poslouchat hudbu z CD a zároveň dopravní hlášení v rádiu.

Pomocí funkce RDS EON (enhanced other networks) můžete například dopravní hlášení Zelené vlny ČRo 1 - Radiožurnálu poslouchat, i když máte na rádiu naladěnu kulturní stanici ČRo 3 - Vltava.

Český rozhlas na svých vysílačích využívá funkci RDS-TMC (traffic message channel), tedy vysílání dynamických dat o aktuální situaci v dopravě pro navigační přístroje ve vozidlech. RDS-TMC včas varuje před kolonami, usnadňuje jízdu a snižuje spotřebu pohonných hmot. Stačí, když máte zapnutou navigaci, nebo autorádio s navigací (které umí RDS-TMC data přijímat a zobrazovat). Na displeji se pak zobrazí přesně geograficky zaměřené dopravní informace.

Celoplošné RDS-TMC vysíláme na frekvencích ČRo 1 - Radiožurnálu ve spolupráci s Global Assistance a společností Teleasist, lokální RDS-TMC pro hlavní město nabízí vysílač ČRo Regina 92,6 MHz. Pro testování nových TMC služeb ve spolupráci s Národním dopravním informačním centrem využíváme vysílače stanice ČRo 3 - Vltava.

Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si o RDS-TMC a RDS EON v Českém rozhlase.

…a vy se Zelenou vlnou víte, kudy kam.

Znáte je z rádia

Zelená vlna

Je jich šest a všichni jsou to profesionálové, kteří se dopravní problematice věnují dlouhodobě.

Redaktoři Zelené vlny Radiožurnálu pracují se všemi zmíněnými zdroji dopravních informací v ČR. Mají k nim přístup přes internet v přehledné aplikaci TrafficNews, do které mají přístup také regionální stanice ČRo. Systém umožňuje základní třídění zpráv (podle typu události, místa, platnosti a podobně). Zároveň redaktor vidí, z jakého zdroje informace přišla a jestli obsahuje také zvukový záznam telefonátu Zpravodaje Zelené vlny (nebo jiného řidiče). Kompletní informace o události je zobrazena v mapě.

www.zelenavlna.cz

Na internetových stránkách Zelené vlny najdete kompletní dopravní zpravodajství. V dopravní mapě je zobrazen přehled všech dopravních komplikací na silnicích ČR od aktualit po dlouhodobější uzavírky, doporučené objížďky a podobně. Je několik možností, jak mapu zobrazit: klasicky „autoatlasově“, satelitně, terénně nebo kombinovaně (klasicky a satelitně). K dispozici máte také 3D pohled na místo dojezdu ze směru příjezdu.

Nedílnou částí našich dopravních webů jsou detaily o projektu Zpravodajů Zelené vlny – jak se zaregistrovat, Malá škola a Klub zpravodajů.

V sekci Časté otázky a odpovědi se například dozvíte, jak je to s aktuálností mapy s dopravními informacemi, proč nevysíláme upozornění na radary, proč nebylo vysíláno třeba vaše hlášení o dopravní komplikaci a podobně.

Najdete tu také vysílací časy Zelené vlny na Radiožurnálu a dalších stanicích ČRo a vše o dopravním zpravodajství Českého rozhlasu - historii, současnost, s kým spolupracujeme na osvětě týkající se bezpečnosti na silnicích a tak dále.

Chystáte-li se na cesty ať už autem po vlastní ose, nebo prostředky hromadné dopravy, navštivte sekci Dopravní a cestovní informace. Tady najdete například odkazy na průvodce dálniční a silniční sítí ČR, jízdní řády vlaků, autobusů a MHD, přílety a odlety z Prahy, Brna a Ostravy a další informace důležité pro vaše cestování.

Vše o vysílání dopravního zpravodajství Českého rozhlasu najdete na stránkách Zelené vlny.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio