Problém s výkupem pozemků brzdí stavbu obchvatu Svitav

7. únor 2014

Vládou schválená dopravní strategie počítá s obchvatem města Svitav. Radnice ale připouští, že problémy s výkupem pozemků můžou stavbu zkomplikovat. Obyvatelé města přitom doufají v odklon dopravy už několik let.

„Pro rok 2014 je na přípravu stavby vyčleněno osm milionů korun, na aktualizaci dokumentace pro stavební povolební a na pokračování ve výkupech pozemků,“ říká Hana Jarolímová, vedoucí úseku výstavby pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Zatím silničáři vykoupili pouze 21 procent dotčených pozemků. S výkupem dalších parcel může být podle místostarosty Svitav Pavla Čížka problém.

„Kde se prodávaly pozemky podle původní nastavené ceny, tak v současné době už ta cena taková není. A nedokážu si představit, že soused na poli, kde již jedna část pole byla prodána, by měl prodávat další část pole za úplně jinou cenu,“ vysvětlil Čížek.

Radnice nepřipouští, že by se nepodařilo pozemky vykoupit.

„Pro další přípravu, především zpracování projektové dokumentace ke stavebnímu povolení a dokumentace pro výběr zhotovitele, jsou opravdu nezbytné ty výkupy. A bez nich se dál nepohneme,“ upozornil místostarosta Svitav Pavel Čížek, který poukazuje také na návaznost na budoucí rychlostní silnici R35.

Pokud se podaří vyřešit problém s výkupem pozemků, mohla by stavba obchvatu začít v roce 2016. Svitavský obchvat bude dlouhý 9,5 kilometru a jeho realizace přijde podle odhadů na zhruba 790 milionů korun.

autoři: nib , PAV
Spustit audio